Kaliumtilskud

Speciallæge, dr.med. Peter Hansen og farmaceut, cand.pharm. Birgitte Andersen

Sidst opdateret af redaktionen den 18. april 2023

Kaliumtilskud anvendes ved kaliummangel, hvilket især forekommer hos dem, der i behandling med vanddrivende medicin.

 

Hvor kan man købe kaliumtilskud?

Kaliumtilskud kan købes på apoteket, men også i visse helsekostforretninger, større supermarkeder o.lign. Herudover kan kaliumtilskuddene med fordel købes på internettet, hvor prisen normalt er lav og man desuden får hjemmelevering.

Den primære forskel på tilskuddene er deres form (flydende eller tabletter) og styrke (kosttilskud eller præparater). De er opdelt på følgende måde:

  • Kaliumpræparater » 750 mg/tablet
  • Kaliumtilskud som tabletter » 150 – 250 mg/tablet
  • Flydende kaliumtilskud » 75 mg/ml

 


 

Kaliumpræparater

Kaliumpræparaterne adskiller sig fra kosttilskuddene ved, at de har en højere styrke (750 mg kalium per tablet). Det er netop forskellen i styrke, der er afgørende for, hvad der betragtes som kosttilskud og hvad der betragtes som præparat (lægemiddel).

Kaliumklorid “Orifarm”

Kaliumklorid “Orifarm” findes i to pakningsstørrelser: 100 og 250 tabletter med en styrke på 750 mg/tablet. De kan begge købes her:

Køb Kaliumklorid “Orifarm” 750 mg – 100 stk. her.

Køb Kaliumklorid “Orifarm” 750 mg – 250 stk. her.

Bemærk at Kaliumklorid “Orifarm” er et apoteksforbeholdt håndkøbslægemiddel og at du altid bør læse indlægssedlen før anvendelse.

Hos voksne kan Kaliumklorid “Orifarm” anvendes til at forebygge kaliumangel (1 – 2 tabletter 2 – 3 gange dagligt) eller til at behandle kaliummangel (ved behandling er doseringen individuel – følg lægens anvisning).

Kaleorid

Kaleorid indeholder 250 tabletter med en styrke på 750 mg/tablet

Du kan købe Kaleorid 750 mg – 250 stk. her.

Bemærk at Kaleorid er et apoteksforbeholdt håndkøbslægemiddel og at du altid bør læse indlægssedlen før anvendelse.

Hos voksne kan Kaleorid anvendes til at forebygge kaliummangel (1-2 tabletter, 2-3 gange dagligt indtil blodets serum-kaliumniveau forbedres. Herefter vil doseringen som regel være 1-2 tabletter 2 gange dagligt. Bemærk i øvrigt at blodets serum-kaliumniveau bør måles regelmæssigt med henblik på justering af doseringen i henhold til midlets virkning. 

 


 

Kaliumtilskud som tabletter

Kaliumtilskud findes ligesom kaliumpræparaterne (se næste afsnit på denne side) i tabletform, men adskiller sig ved, at de har en lavere styrke (250 – 300 mg per tablet mod 750 mg per tablet for præparaterne).

Natur Drogeriet Kalium Complex

Natur Drogeriet Kalium Complex indeholder 90 tabletter med en styrke på 250 mg/tabletDu kan købe Natur Drogeriet Kalium Complex her:

Natur Drogeriet Kalium

Natur Drogeriet Kalium indeholder 120 tabletter med en styrke på 300 mg/tabletDu kan købe Natur Drogeriet Kalium her:

 


 

Flydende kaliumtilskud

Fordelen ved et flydende kaliumtilskud er, at det er nemmere at dosere mere præcist end tabletter. Det er også at foretrække, hvis man har vanskeligt ved at sluge tabletter.

Kaliumklorid PS

Kaliumklorid PS er et flydende kaliumtilskud, der indeholder 500 ml og har en styrke på 75 mg/ml

Du kan købe Kaliumklorid PS her.

 


 

Hvornår bør man tage tilskud med kalium?

Man bør kun tage kaliumtilskud, hvis man med sikkerhed ved, at man har kaliummangel. Dette kan og bør kun konstateres af en læge.

Du kan læse mere om kaliummangel her.

 

Kilder og yderligere information