Kaliumtilskud

Speciallæge, dr.med. Peter Hansen og farmaceut, cand.pharm. Birgitte Andersen

Sidst opdateret af redaktionen den 30. september 2021

Kaliumtilskud anvendes ved kaliummangel, hvilket især forekommer hos dem, der i behandling med vanddrivende medicin.

 

Hvor kan man købe kaliumtilskud?

Kaliumtilskud kan købes på apoteket, men også i visse helsekostforretninger, større supermarkeder o.lign. Herudover kan kaliumtilskuddene med fordel købes på internettet, hvor prisen normalt er lav og man desuden får hjemmelevering.

Den primære forskel på tilskuddene er deres form (flydende eller tabletter) og styrke (kosttilskud eller præparater). De er opdelt på følgende måde:

  • Flydende kaliumtilskud » 75 mg/ml
  • Kaliumtilskud som tabletter » 150 – 250 mg/tablet
  • Kaliumpræparater » 750 mg/tablet

 

Flydende kaliumtilskud

Fordelen ved et flydende kaliumtilskud er, at det er nemmere at dosere mere præcist end tabletter. Det er også at foretrække, hvis man har vanskeligt ved at sluge tabletter.

Kaliumklorid PS

Kaliumklorid PS er et flydende kaliumtilskud, der indeholder 500 ml og har en styrke på 75 mg/mlDu kan købe Kaliumklorid PS her:

 

Kaliumtilskud som tabletter

Kaliumtilskud findes ligesom kaliumpræparaterne (se næste afsnit på denne side) i tabletform, men adskiller sig ved, at de har en lavere styrke (250 mg per tablet mod 750 mg per tablet for præparaterne).

 

Natur Drogeriet Kalium Complex

Natur Drogeriet Kalium Complex indeholder 90 tabletter med en styrke på 250 mg/tabletDu kan købe Natur Drogeriet Kalium Complex her:

 

Kaliumpræparater

Kaliumpræparaterne adskiller sig fra kosttilskuddene ved, at de har en højere styrke (750 mg kalium per tablet). Det er netop forskellen i styrke, der er afgørende for, hvad der betragtes som kosttilskud og hvad der betragtes som præparat (lægemiddel).

Kaliumklorid Orifarm

Kaliumklorid Orifarm indeholder 250 tabletter med en styrke på 750 mg/tabletDu kan købe Kaliumklorid Orifarm her:

Kaleorid

Kaleorid indeholder 250 tabletter med en styrke på 750 mg/tabletDu kan købe Kaleorid her:

Produkterne der ses ovenfor, stammer fra to af de førende online apoteker (helsebixen.dk) og apoteker (apopro.dk). De leverer normalt på 1 – 3 hverdage.

 

Hvornår bør man tage tilskud med kalium?

Man bør kun tage kaliumtilskud, hvis man med sikkerhed ved, at man har kaliummangel. Dette kan og bør kun konstateres af en læge.

Du kan læse mere om kaliummangel her.

 

Kilder og yderligere information