Kaliummangel (hypokaliæmi)

Speciallæge, dr.med. Peter Hansen

Sidst opdateret af redaktionen den 24. april 2023

Kaliummangel kaldes hypokaliæmi på fagsprog og er betegnelsen for, at der er for lidt kalium i blodet. 

 

Anbefalede produkter ved kaliummangel

Der findes to kategorier af produkter, der kan anvendes ved kaliummangel:

  • Håndkøbslægemidler med kalium
  • Kaliumtilskud

I det følgende gennemgås de midler, vi anbefaler.

 


 

Håndkøbslægemidler med kalium

Kaliumklorid “Orifarm”

Kaliumklorid “Orifarm” er depottabletter, der modvirker kaliummangel, og anvendes til at forebygge eller behandle mangel på kalium i blodet.

Ved forebyggelse af kaliummangel tages 1 – 2 tabletter 2 – 3 gange dagligt. Ved behandling af kaliummangel skal du følge lægens anvisning. Kaliumklorid “Orifarm” fås i følgende pakninger:

Køb Kaliumklorid “Orifarm” 750 mg – 100 stk. her.

Køb Kaliumklorid “Orifarm” 750 mg – 250 stk. her.

Kaliumklorid “Orifarm” fås i håndkøb, men er apoteksforbeholdt. Husk at læse indlægssedlen før anvendelse og følge altid instruktionerne nøje. Spørg på din læge eller på apoteket, hvis du er i tvivl om midlets anvendelse.

 


 

Kaliumtilskud

Der findes mange forskellige kaliumtilskud på det danske marked. Vi anbefaler som udgangspunkt følgende tilskud:

Den primære forskel på de 3 tilskud er, deres styrke og pris. Alle produkterne er veganske.

Berthelsen Kalium (300 mg/tablet)

Indeholder 60 tabletter.

Du kan købe Berthelsen Kalium her.

Natur Drogeriet Kalium Complex (250 mg/tablet)

Indeholder 90 tabletter.

Du kan købe Natur Drogeriet Kalium Complex her.

Natur Drogeriet Kalium (300 mg/tablet)

Indeholder 120 tabletter.

Du kan købe Natur Drogeriet Kalium her.

Du kan købe flere kaliumtilskud her.

Du kan se en mere komplet oversigt over kaliumtilskud her.

 


 

Hvad er kalium?

Kalium er et grundstof, der findes i kroppens salte. Blodets kaliumniveau er vigtigt for flere funktioner i kroppen. Kalium hjælper kroppens celler til at kommunikere med hinanden via elektriske signaler. Det er også vigtigt for at muskelcellerne – og særligt at muskelcellerne i hjertet – kan fungere korrekt.

 

Symptomer på kaliummangel

De fleste tilfælde af kaliummangel er milde og medfører normalt ingen symptomer. I mange tilfælde stammer symptomerne snarere fra den underliggende årsag til kaliummanglen, end fra kaliummanglen selv.

I moderate, svære og alvorlige tilfælde vil symptomer normalt opstå. Symptomerne er uspecifikke og primært relaterede til musklernes eller hjertets funktion. Muskelsvagheden der forekommer ved kaliummangel, kan vise sig på flere forskellige måder; f.eks. i form af åndenød, træningsintolerance, forstoppelse samt udspilet eller oppustet mave.

Forværring af andre sygdomme (som f.eks. diabetes) kan også være et tegn på kaliummangel. Psykologiske symptomer inkluderer psykose, delirium, hallucinationer og depression.

 

Milde tilfælde

Milde tilfælde af kaliummangel giver normalt ingen symptomer.

 

Moderate til svære tilfælde

Moderate til svære tilfælde af kaliummangel kan give symptomer fra nerve- og muskelvæv. Det kan f.eks. være træthed, muskelsvaghed, kramper i underbenene og forstoppelse. Nogle oplever også prikkende fornemmelser, følelsesløshed, kvalme, tørst og forskellige gener i maven. Nogle oplever også problemer med musklerne i forbindelse med fysiske aktiviteter såsom træning eller fysisk hårdt arbejde, hvor åndenød eller stakåndethed opstår.

 

Alvorlige tilfælde

I alvorlige tilfælde – hvor kaliumniveauet er meget lavt – kan hjerterytmeforstyrrelser opstå, hvilket kan resultere i døden pga. hjertestop. Herudover kan muskelkramper og -smerter opstå sammen med opløsning af muskelvævet (rhabdomyolyse).

I sjældne tilfælde kan muskelsvagheden føre til decideret lammelse.

 

Blodets kaliumniveau

Normalt ligger niveauet af kalium i blodet i intervallet 3,5 – 5,0 mmol/l. Hvis værdien falder til under 3,5 har man kaliummangel (hypokaliæmi) og hvis det overstiger 5,0 mmol/l har man et forhøjet niveau af kalium i blodet (hyperkaliæmi).

Definition Kalium i blodet (mmol/l)
Svær kaliummangel * under 2,5
Moderat kaliummangel * 2,5 – 3,0 
Let kaliummangel under 3,5
Normalværdi 3,5 – 5,0
Let forhøjet kaliumniveau over 5,0
Moderat til svært forhøjet kaliumniveau * over 6,0
Livstruende kaliumniveau * over 7,0

* Klinisk intervention foretages ved niveauer på under 3,0 og over 6,0.

Bemærk at værdierne ovenfor kun gælder voksne og unge over 15 år. Normalværdierne (referenceintervallerne) kan dog være højere hos børn, og især spædbørn og småbørn:

Kalium: Normalværdier hos forskellige aldersgrupper
Alder Kalium i blodet (mmol/l)
0 – 2 år 3,3 – 6,0
2 – 15 år 3,3 – 4,7
15 år og derover 3,5 – 4,4 *

* Et niveau på op til 5,0 mmol/l anses dog fortsat for at være normalt (dvs. inden for referenceintervallet) hos voksne og unge over 15 år.

 

Hvorfor opstår kaliummangel?

Den mest almindelige årsag til kaliummangel er at finde hos patienter, der behandles med vanddrivende medicin. Her forøger medicinen tabet af kalium i nyrerne, hvilket derved sænker niveauet i blodet.

Andre årsager kan være alkoholmisbrug, diarré, opkastning, overdreven brug af afføringsmidler, mangel på folsyre, behandling med visse antibiotika, kronisk nyresygdom og enkelte andre sygdomme.

 

Hvem får kaliummangel?

Der findes ingen statistikker for, hvor hyppigt kaliummangel forekommer i den almene befolkning. Man ved dog, at let hypokaliæmi er hyppigt forekommende blandt patienter, der tager vandddrivende medicin. Moderat til svær kaliummangel er sjælden hos denne gruppe og endnu mere sjælden hos den øvrige befolkning.

På trods heraf er hypokaliæmi den hyppigst forekommende elektrolytforstyrrelse af alle (det er især kroppens niveau af kalium eller natrium, der er årsag til elektrolytforstyrrelser).

Blandt patienter på sygehuse ved man, at omtrent 20% af de indlagte har hypokaliæmi. Størstedelen har let hypokaliæmi, mens op mod 25% har den i moderat til svær grad.

 

Diagnose

Diagnosen stilles ud fra en blodprøve, men i alvorlige tilfælde kan det også være nødvendigt at tage et hjertekardiogram (ekg).

 

Behandling af kaliummangel

De fleste tilfælde af kaliummangel er milde og kan behandles af den praktiserende læge.

Hvis kaliummanglen har en undeliggende årsag (f.eks. vanddrivende medicin eller en sygdom), skal denne korrigeres eller behandles. 

Hvis man er i behandling med vanddrivende medicin, kan kaliummanglen løses ved at man får et kaliumtilskud eller at man udskifter den vanddrivende medicin med en speciel type vanddrivende medicin, der mindsker tabet af kalium. I nogle tilfælde vil lægen vurdere, at det er nødvendigt at afbryde behandlingen med vanddrivende medicin midlertidigt eller helt.

I mange tilfælde er kaliumtilskud en central del af behandlingen. Kaliumtilskuddene tages normalt i form af flydende tilskud eller tabletter, men i nogle tilfælde kan de gives intravenøst. Sidstnævnte er normalt kun nødvendigt i tilfælde, hvor 1) kaliumniveauet er meget lavt, 2) kaliummanglen medfører hjerterytmeforstyrrelser eller 3) kaliumtilskuddene (der tages oralt) ikke øger niveauet af kalium i blodet tilstrækkeligt.

I alvorlige tilfælde vil man blive indlagt på sygehus, idet kaliummanglen her kan være livstruende, og det er typisk her, kalium gives intravenøst.

 

Potentielle komplikationer

I alvorlige tilfælde kan mangel på kalium:

  • nedsætte hjernens funktion
  • øge blodsukkeret
  • medføre lammelse
  • medføre åndedrætsbesvær
  • forårsage forstyrrelser i hjerterytmen

Alvorlig kaliummangel kan være livstruende.

 

Kaliummangel og kost

Kalium kan og bør indtages via kosten. Følgende fødevarer har alle et højt indhold af kalium og samtidig et lavt indhold af natrium:

Grøntsager

  • Rosenkål
  • Spinat
  • Kartofler
  • Broccoli
  • Rødbeder

Frugter og bær

  • Solbær
  • Tørret frugt
  • Banan
  • Passionsfrugt

Diverse

  • Usaltede nødder
  • Mysli (uden tilsat salt)
  • Havregryn
  • Bønner

Hvis man har vanskeligt ved at indtage tilstrækkelig kalium via kosten, kan man anvende et kosttilskud.

Du kan købe lægemidler med kalium samt forskellige kaliumtilskud her:

 

Kilder