Knogleskørhed som følge af behandling med binyrebarkhormon

Speciallæge, dr.med. Peter Hansen

Sidst opdateret af redaktionen den 04. januar 2023

Anbefalede kalktilskud kan købes her.

 

Herudover anbefales følgende bøger:

 

Prednisolon

Binyrebarkhormon (f.eks. Prednisolon) er et hormon der har en meget kraftig hæmmende effekt på betændelse.

Prednisolon anvendes derfor til behandling af f.eks. astma og leddegigt.

Selvom prednisolon er meget effektivt, har det desværre også en række kedelige bivirkninger, bl.a. knogleskørhed, sukkersyge, for højt blodtryk, en øget risiko for infektionssygdomme og tidlig åreforkalkning.

Prednisolons virkning på knoglerne skyldes at medicinen nedsætter optagelsen af kalk og vitamin D fra tarmen, et mineral og vitamin der er essentielt for en normal knoglebalance. Prednisolon øger derudover nedbrydningen af knoglevævet og nedsætter knogleopbygningen. Alle disse elementer til sammen medfører et betydeligt knogletab, et tab der bliver større og større jo længere tid man behandles med prednisolon, hvilket til sidst medfører udviklingen af knogleskørhed. Man regner med at mellem 2 og 4 patienter ud af 10 der får prednisolon gennem længere tid får et knoglebrud.

Grunden hertil er, at ved knogleskørhed er knoglestyrken så lav, at selv et beskedent løft eller et tilsyneladende ”fredeligt” fald på håndledet, halebenet eller hoften, kan medføre brud på underarm, ryghvirvel eller lårbenshals. Knoglebrud i underarm, ryg og lårben er de klassiske steder for brud ved knogleskørhed, men også andre knoglebrud kan forekomme i forbindelse med knogleskørhed.Hvis man udsættes for knoglebrud på ryghvirvel (sammenfald) eller lårbenshals (hoftebrud) ved en fysisk belastning eller påvirkning, der normalt ikke medfører knoglebrud, taler man om knogleskørhed. Selv om man ikke har brækket en knogle, kan man godt have knogleskørhed, dette kan man få undersøgt ved en knogleskanning.

Medicinsk behandling af knogleskørhed som følge af behandling med binyrebarkhormon

Det er muligt medicinsk at behandle knogleskørhed som følge af prednisolon med bisfosfonater, der nedsætter knoglenedbrydningen. Bisfosfonat gør knoglerne stærkere, og mindsker dermed risikoen for brud. Undersøgelser viser, at man kan halvere risikoen for nye brud i ryg og hofte ved behandling med denne medicin, hvis man har haft et knoglebrud som følge af prednisolon forårsaget knogleskørhed. Der er fuld effekt af behandlingen allerede efter det første års behandling, men man bør fortsætte behandlingen i flere år for at være sikker på et godt og blivende resultat. Til medicinen kan man opnå medicin-tilskud, efter ansøgning fra din læge, hvis du har haft et knoglebrud i ryggen eller hoften ellers kræves en knogleskanning.

 

Læs også:

 


Anbefalede kalktilskud kan købes her


 

Anbefalede bøger

Følgende bøger indeholder supplerende information om knogleskørhed:

Herudover anbefales følgende bøger: