Mælkesyrebakterier i skeden

Mælkesyrebakterier lever i skeden, hvor de er en del af den naturlige bakterieflora. Hvis mængden af mælkesyrebakterier i skeden mindskes, kan dette medføre forskellige sygdomme og tilstande.

I denne artikel kan du se, hvilke produkter du kan anvende til at øge antallet af mælkesyrebakterier i skeden, men også læse om hvad der sker, når antallet af mælkesyrebakterier mindskes.


 

Anbefalede produkter

I det følgende finder du en oversigt over produkter, der kan anvendes til at tilføre mælkesyrebakterier i skeden, men også intimplejeprodukter der skåner mælkesyrebakterierne ved vask af underlivet. Hvis du har problemer med udflåd og/eller dårlig lugt fra skeden, kan du med fordel prøve et eller flere af produkterne nedenfor.

 

Kapsler med mælkesyrebakterier til skeden

Disse kapsler kan anvendes til at tilføre mælkesyrebakterier i skeden:

 

Intimplejeprodukter

Intimplejeprodukter er specielt udviklede til pleje af de intime områder. Deres pH-værdi er tilpasset miljøet i skeden, men de er også fri for alle stoffer, der kan skabe irritation, kløe o.lign.

Du kan læse mere om intimsæbe her.

 

Bakteriel vaginose

Hvis mængden af mælkesyrebakterier i skeden mindskes, kan dette medføre en ubalance i skedens normale bakterieflora. Dette kaldes bakteriel vaginose.

Symptomerne på bakteriel vaginose er ildelugtende udflåd (fiskelugt), som især forekommer efter samleje. Kløe og svie kan også forekomme.

Det estimeres, at omkring 1/3 af alle kvinder får bakteriel vaginose mindst én gang i livet. Det bør her nævnes, at bakteriel vaginose kun forekommer i den fertile del af en kvindes liv (dvs. tilstanden forekommer ikke efter overgangsalderen).

Bakteriel vaginose bør kun behandles, hvis tilstanden medfører gener. Den normale behandling består af to trin:

  1. Antibiotika: Metronidazol (Flagyl) i form af vagitorier (kapsler) indføres i skeden. Alternativt kan clindamycin som vaginalcreme anvendes.
  2. Mælkesyrebakterier: For at genoprette skedens normale bakterieflora er det nødvendigt at tilføre mælkesyrebakterier i kombination med antibiotikabehandlingen. Dette kan gøres vha. følgende produkter:

 

Vaginitis

Vaginitis kaldes også skedekatar eller skedebetændelse, og skyldes øget vækst af bakterier, virus, parasitter eller svamp i skeden

Vaginitis medfører symptomer såsom ændret udflåd (lugten såvel som farven ændres) samt kløe, smerter og/eller svie, som især mærkes ved vandladning og samleje. Nogle oplever også tørhed eller en brændende fornemmelse i skeden.

Behandlingen afhænger af årsagen; bakterieinfektioner behandles anderledes end f.eks. svampeinfektioner, virus anderledes end de to førnævnte osv. I mange tilfælde kan mælkesyrebakterier dog have en forebyggende virkning på vaginitis, idet de normaliserer surheden i skedens miljø, hvilket er gavnligt for vaginalfloraen.

 

Kan jeg bruge mælkesyrebakterier mod svamp?

Hvis du har tendens til skedesvamp, kan mælkesyrebakterier have en forebygge virkning, idet de normaliserer surheden i skedens miljø, hvilket er gavnligt for vaginalfloraen.

Mælkesyrebakterier kan på samme måde anvendes forebyggende mod vaginitis eller bakteriel vaginose.

I alle tilfælde er det dog vigtigt at understrege, at man altid bør opsøge læge eller gynækolog for at få stillet en korrekt diagnose og sikre en korrekt behandling.

 

Relevante links