Mælkesyrebakterier i skeden

Speciallæge, dr.med. Peter Hansen og farmaceut, cand.pharm. Birgitte Andersen

Sidst opdateret af redaktionen den 04. januar 2023

Mælkesyrebakterier lever i skeden, hvor de er en del af den naturlige bakterieflora. Hvis mængden af mælkesyrebakterier i skeden mindskes, kan dette medføre forskellige sygdomme og tilstande.

I denne artikel kan du se, hvilke produkter du kan anvende til at øge antallet af mælkesyrebakterier i skeden, men også læse om hvad der sker, når antallet af mælkesyrebakterier mindskes.

 

Anbefalede produkter

I det følgende finder du en oversigt over produkter, der kan anvendes til at tilføre mælkesyrebakterier i skeden, men også intimplejeprodukter der skåner mælkesyrebakterierne ved vask af underlivet. Hvis du har problemer med udflåd og/eller dårlig lugt fra skeden, kan du med fordel prøve et eller flere af produkterne nedenfor.

 

Kapsler med mælkesyrebakterier til skeden

Disse kapsler kan anvendes til at tilføre mælkesyrebakterier i skeden:

Herudover findes der også produktet Valmed Vaginal Tabletter, der med deres indehold af mælkesukker nærer mælkesyrebakterierne i skeden, hvilket styrker dem.

 

Intimplejeprodukter

Intimplejeprodukter er specielt udviklede til pleje af de intime områder. Deres pH-værdi er tilpasset miljøet i skeden, men de er også fri for alle stoffer, der kan skabe irritation, kløe o.lign.

Du kan læse mere om intimsæbe her.

 

Bakteriel vaginose

Hvis mængden af mælkesyrebakterier i skeden mindskes, kan dette medføre en ubalance i skedens normale bakterieflora. Dette kaldes bakteriel vaginose.

Symptomerne på bakteriel vaginose er ildelugtende udflåd (fiskelugt), som især forekommer efter samleje. Kløe og svie kan også forekomme.

Det estimeres, at omkring 1/3 af alle kvinder får bakteriel vaginose mindst én gang i livet. Det bør her nævnes, at bakteriel vaginose kun forekommer i den fertile del af en kvindes liv (dvs. tilstanden forekommer ikke efter overgangsalderen).

Bakteriel vaginose bør kun behandles, hvis tilstanden medfører gener. Den normale behandling består af to trin:

  1. Antibiotika: Metronidazol (Flagyl) i form af vagitorier (kapsler) indføres i skeden. Alternativt kan clindamycin som vaginalcreme anvendes.
  2. Mælkesyrebakterier: For at genoprette skedens normale bakterieflora er det nødvendigt at tilføre mælkesyrebakterier i kombination med antibiotikabehandlingen. Dette kan gøres vha. følgende produkter:

 

Vaginitis

Vaginitis kaldes også skedekatar eller skedebetændelse, og skyldes øget vækst af bakterier, virus, parasitter eller svamp i skeden

Vaginitis medfører symptomer såsom ændret udflåd (lugten såvel som farven ændres) samt kløe, smerter og/eller svie, som især mærkes ved vandladning og samleje. Nogle oplever også tørhed eller en brændende fornemmelse i skeden.

Behandlingen afhænger af årsagen; bakterieinfektioner behandles anderledes end f.eks. svampeinfektioner, virus anderledes end de to førnævnte osv. I mange tilfælde kan mælkesyrebakterier dog have en forebyggende virkning på vaginitis, idet de normaliserer surheden i skedens miljø, hvilket er gavnligt for vaginalfloraen.

 

Kan jeg bruge mælkesyrebakterier mod svamp?

Hvis du har tendens til skedesvamp, kan mælkesyrebakterier have en forebygge virkning, idet de normaliserer surheden i skedens miljø, hvilket er gavnligt for vaginalfloraen.

Mælkesyrebakterier kan på samme måde anvendes forebyggende mod vaginitis eller bakteriel vaginose.

I alle tilfælde er det dog vigtigt at understrege, at man altid bør opsøge læge eller gynækolog for at få stillet en korrekt diagnose og sikre en korrekt behandling.

Du kan læse mere om behandling af skedesvamp her.

 

Relevante links

 

Kilder og yderligere information