Skedesvamp (svamp i skeden)

Speciallæge, dr.med. Peter Hansen

Sidst opdateret af redaktionen den 11. august 2023

Skedesvamp medfører flere ubehagelige symptomer i underlivet, men er en ufarlig sygdom. I denne artikel kan du se de lægemidler, der anvendes mod skedesvamp, men også læse om sygdommens årsager, symptomer, behandling osv.

 

Håndkøbsmedicin mod skedesvamp

I det følgende kan du se de håndkøbslægemider, der anvendes til behandling af skedesvamp. Efter hvert lægemiddel er behandlingstiden angivet i parantes.

Indre del af skeden

Disse håndkøbslægemidler kan bruges til at behandle svampeinfektioner i den indre del af skeden:

Ydre kønsdele

Svamp på de ydre kønsdele kan behandles med et af disse midler: 

Indre del af skeden + ydre kønsdele

Svamp der både forekommer i den indre del af skeden og på de ydre kønsdele, kan behandles med et af disse midler:

Nederst på denne side kan du læse mere om behandling af skedesvamp og se priser på ovennævnte produkter.

OBS: Hvis du ikke har skedesvamp, men kun har gener såsom kløe, tørhed, irritation eller uønsket lugt, kan du eventuelt anvende Femigel fra Australian Bodycare i stedet for Canesten.

 

Hvad er svamp i skeden?

Svamp i skeden er en infektion, der oftest skyldes en gærsvamp kaldet Candida albicans.

Sygdommen er ubehagelig, men ikke farlig.

Svampeinfektioner øger ikke risikoen for sterilitet.

 

Årsager

Ændringer i skedens fugtighed kan disponere til en svampeinfektion. Gærsvampesporer er til stede i skeden hos alle kvinder, og hvis betingelserne for gærsvampesporerne ændres, kan en svampeinfektion måske optræde. Alle ændringer i balancen mellem mikroorganismer i skeden, kan disponere til en svampeinfektion.

I nogle tilfælde er det ikke muligt at finde årsagen.

 

Hvem får svamp i skeden?

Svampeinfektioner er ganske almindelige, men ses oftest i forbindelse med f.eks. graviditet, sukkersyge eller under behandling med antibiotika. Ligeledes kan anvendelsen af parfumeret sæbe, desinfektionsmidler, badesæber, skumbade og badeolier ændre den naturlige fugtighed i skeden, ødelægge slimhinden, og dermed øge risikoen for at der kan opstå en svampeinfektion. Anvendelse af tamponer i skeden kan ligeledes medvirke til udvikling af en svampeinfektion.

Alle andre faktorer der ændrer balancen mellem gærsvampe og bakterier i skedens miljø, kan medvirke til udviklingen af svampeinfektion i skeden. Andre eksempler på medvirkende faktorer kan bl.a. være menstruation, anvendelse af p-piller, hormonelle forandringer, hormonbehandling, et svækket immunforsvar, kønssygdomme, mangeltilstande o.lign.

 

Svamp i skeden under graviditet – hvad gør jeg?

Graviditet er en af de tilstande, der kan disponere til en svampeinfektion i skeden, og det ses ganske ofte. Har du mistanke om, at du kan have pådraget dig en svampeinfektion under graviditeten, er det vigtigt, at du opsøger egen læge før behandling påbegyndes.

Du kan læse mere om svamp under graviditeten her.

 

Symptomer og tegn på svamp i skeden

Symptomerne på svamp i skeden er først og fremmest kløe og rødmen. Skamlæber der hæver og bliver ømme for berøring, kan også være et tegn på infektion. Udflåd er almindeligt, og det er da hvidt og uden lugt. Egentlige smerter er sjældne. Ubehag ved samleje er hyppigt, men ikke farligt – se dog afsnittet ”Hvordan smitter en svampeinfektion?” nedenfor.

De fleste kvinder som allerede har haft skedesvamp, kender symptomerne og vil derfor kunne genkende sygdommen ved fremtidige udbrud. I disse tilfælde kan man anvende de præparater, der ses i denne artikel (se afsnittet om behandling længere nede her på siden).

Du skal søge læge ved:

 • graviditet
 • ildelugtende udflåd
 • blod i udflåd
 • sår på skamlæberne
 • smerter ved toiletbesøg
 • fornyet infektion efter nyligt afsluttet behandling af svamp i skeden
 • feber eller mavesmerter

Husk at det altid er en god ide at tale med din læge, da symptomerne på svamp i skeden (kløe, svie og udflåd) i nogle tilfælde kan være tegn på andre sygdomme.

Hvis du er under 15 år eller i overgangsalderen og har symptomer på svamp i skeden, bør du altid søge læge.

 

Hvordan ser skedesvamp ud?

Udover symptomerne ovenfor kan en infektion med skedesvamp bedst beskrives således:

 • Kønslæberne er ofte røde og hævede
 • Små revner i huden kan forekomme
 • Hvidligt, grynet udflåd kan forekomme (det kan minde om hytteost)

Ved at klikke på linket herunder kan du se et eksempet på, hvordan skedesvamp ser ud hos en patient:

Husk på at symptomerne kan variere fra person til person, og at skedesvamp derfor ikke ser ens ud hos alle.

 

Kan svamp i skeden smitte?

En svampeinfektion kan smitte. Svamp i skeden kan smitte ved samleje – men det er vigtigt at præcisere, at en svampeinfektion ikke er en kønssygdom. Ved samleje under pågående svampeinfektion bør manden derfor anvende kondom, der beskytter 100%. Såfremt manden er blevet smittet, er det vigtigt at indlede behandling via besøg hos egen læge (symptomerne hos manden er rødmen og svie på penishovedet og forhuden).

 

Hvordan stilles diagnosen?

Lægen stiller diagnosen ud fra de typiske symptomer samt en gynækologisk undersøgelse og undersøgelse af skedesekret.

Selvom en læges diagnose altid er at foretrække, kan en hjemmetest også anvendes. Vi anbefaler denne test:

 

Behandling af skedesvamp

Svampeinfektioner behandles medicinsk ved anvendelse af stikpiller, der anbringes direkte i vagina (vagitorier) eller med creme der ved hjælp af et indføringshyldster anbringes i vagina. De forskellige behandlinger/præparater på markedet medfører varierende behandlingslængde (fra 1 til 6 dages behandling) – læs vejledning på medicinen.

Svamp på de ydre kønsdele behandles med en svampedræbende creme (se midlerne nedenfor).

Herunder ses de håndkøbslægemidler, der anvendes til behandling svampeinfektioner i skeden. 

Canesten® vaginaltablet 500 mg – 1 stk

Canesten® vaginaltablet 500 mg anvendes ved svamp i den indre del af skeden. Pakningen indeholder én tablet og anvendes kun én gang. Den nemme behandling gør dette præparat til det foretrukne i mange tilfælde. Du kan købe Canesten® vaginaltablet 500 mg her:

Canesten® vaginaltabletter 100 mg – 6 stk

Canesten® vaginaltabletter 100 mg anvendes ved svamp i den indre del af skeden. Tabletterne anvendes hver dag i 6 dage, men er ikke mere effektive end 500 mg tabletten ovenfor. Du kan købe Canesten® vaginaltabletter 100 mg her:

Canesten® vaginalcreme

Canesten® vaginalcreme kan både anvendes til behandling af svamp i den indre del af skeden og på de ydre kønsdele. Cremen anvendes 2 – 3 gange i døgnet. Behandlingen varighed er 1 – 2 uger. Du kan købe Canesten® vaginalcreme her:

Canesten® 1% creme

Canesten® 1% creme anvendes kun til at behandle svamp på de ydre kønsdele. Cremen anvendes 2 – 3 gange i døgnet. Behandlingens varighed er 2 uger. Du kan købe Canesten® 1% creme her:

Canesten® kombipakning

Canesten® kombipakning anvendes til behandling af svamp i den indre del af skeden samt på de ydre kønsdele. Pakningen indeholder en vaginaltablet med 500 mg clotrimazol samt en creme med 1% clotrimazol (cremen der ses ovenfor). Tabletten tages én gang, men cremen anvendes 2 – 3 gange i døgnet i 2 uger. Du kan købe Canesten® kombipakning her:

Ovenfor har vi kun medtaget midlerne i Canesten®-serien, men Brentan® kan også anvendes.

Uanset hvilket præparat du behandler svampeinfektionen med, bør du altid huske at læse den medfølgende indlægsseddel før brug.

 

Gentagne infektioner

Ved gentagne svampeinfektioner i skeden bør man altid søge læge. I disse tilfælde rettes behandlingen både mod den akutte (igangværende) infektion og forebyggende mod fremtidige infektioner. Behandlingen af den akutte infektion vil normalt foregå med et eller flere af de håndkøbslægmidler, der ses ovenfor (eller Brentan®), hvor den forebyggende behandling vil foregå med tabletter. Tal med din læge herom.

 

Gode råd til forebyggelse af skedesvamp

Her nogle råd til at forebygge skedesvamp:

 • Unlad at forstyrre miljøet i skeden – dvs. undgå brug af sæber, tamponer o.lign., der anvendes eller indføres i skeden
 • Hensigtsmæssig hygiejne – vask ikke skeden overdrevet og brug kun intimsæbe, som er tilpasset skedens miljø
 • Brug ikke trusseindlæg
 • Brug ikke tøj der strammer eller tøj fremtstillet af syntetiske materialer