Mæslinger

Speciallæge, dr.med. Peter Hansen

Sidst opdateret af redaktionen den 09. december 2022

Mæslinger er en børnesygdom der er meget smitsom og nok den mest ubehagelige af børnesygdommene. Den rammer primært børn, men voksne kan også få den.

Siden MFR-vaccinens indførsel i 1987 har sygdommen været sjælden og i dag forekommer den hovedsagligt hos uvaccinerede individer. I Danmark vaccineres børn én gang i 15 måneders alderen og igen i 4 års alderen.

Man får kun sygdommen én gang. Det er vigtigt at vide, om man har haft sygdommen før graviditet.

 

Symptomer

Sygdommen starter med høj feber (390), feber, hoste og forkølelse. Øjnene bliver røde og man generes af sollys. Kirtlerne på halsen kan blive store og ømme. Grå pletter i mundslimhinden kan ses. Efter 3-4 dage falder temperaturen, men hurtigt efter kommer der igen høj feber og samtidigt udvikler der sig et udslæt startende i ansigtet hvorfra det trækker ned over resten af kroppen til benene i løbet af 1-2 dage. Udslættet er småprikket, men bliver hurtigt større for til sidst at flyde helt sammen. Temperaturen er høj (op til 400)

Sygdommen tager ca. 1 uge. Børn, som har haft mæslinger, må først komme i børne institution, når de er raske dvs. feberen skal være forsvundet. Mæslinger giver livsvarig immunitet mod sygdommen. Hvis børn under ét år udsættes for smitte, bør de inden fem døgn have en immun-indsprøjtning (immunglobulin) hos lægen.

I dag er det muligt at blive vaccineret mod sygdommen (se børnevaccinationsprogrammet). MFR -vaccinen kan gives til børn, som har været udsat for mæslingesmitte inden for 72 timer.

1- 2 uger efter MFR vaccination kan der hos nogle børn ses let feber, hoste og udslæt. Dette har oftest ingen betydning; kun i ekstremt sjældne tilfælde kan vaccination give komplikationer. Det er betydeligt mere risikabelt for barnet ikke at blive vaccineret.

Mæslinger under graviditet skal undgås, da mæslinger under graviditet er til fare for fosteret. Fosteret kan smittes og i værste fald dø. Man kan hos egen læge få testet om man har haft mæslinger før planlagt graviditet.

Årsagen til mæslinger

Er et virus (morbilli virus).

 

Smitte

Mæslinger smitter uhyre nemt ved dråbeinfektion, og sygdommen udvikler sig 1-2 uger efter at man er blevet smittet (inkubationstiden). Smitteperioden er fra én dag før det første stadium til fem dage efter det første udslæt er set.

Man kan smittes, hvis man ikke tidligere har haft mæslinger eller er vaccineret mod mæslinger.

 

Spædbørn/babyer

Spædbørn/babyer der ammes af mødre, som har haft mæslinger, er beskyttede mod sygdommen i op til 4 – 6 måneders alderen (fordi moderen har dannet antistoffer over for sygdommen).

 

Komplikationer

Sygdommen kan i nogle tilfælde kompliceres med lungebetændelse eller mellemørebetændelse. Yderst sjældent kan der komme en infektion i nervesystemet.

Sygdommen er oftest overstået efter en 1 uge.

 

Behandling

Mæslinger kan ikke behandles med antibiotika, men går over af sig selv. Hvis feberen er høj, bør barnet være i et køligt rum. Dynen byttes ud med lagen. Husk at give rigeligt at drikke.