Næseskyller (næseskyllehorn, næsehorn fra apoteket)

Speciallæge, dr.med. Peter Hansen og farmaceut, cand.pharm. Birgitte Andersen

Sidst opdateret af redaktionen den 25. januar 2023

En næseskyller anvendes til fortynde slim i næsen og skylle overskydende slim ud af næsen. Dette forbedrer næsens generelle tilstand, men kan også fjerne allergener, irritanter, bakterier o.lign.

En næseskyller er desuden effektiv måde behandle sygdomme såsom bihulebetændelse, høfeber og helårssnue på.

 

Anbefalede næseskyllere

I det følgende gennemgå vi de næseskyllere, vi anbefaler. Hvilken du bør vælge er op til din egne personlige præferencer.

Overordnet set kan man inddele næseskyllerne i to kategorier:

 • Traditionelle næseskyllere baseret på saltvand
 • Næseskyllere baseret på pulveropløsning

 

Traditionelle næseskyllere baseret på saltvand

Yogi's Nosebuddy

Yogi's Nosebuddy fås i grøn, blå og pink. Yogi's Nosebuddy kan købes her:

Yogi's Nosebuddy:

 • har det traditionelle design, der giver et optimalt gennemløb af vand i næsen
 • har en passende volumen (½ liter), der i de fleste tilfælde er tilstrækkelig til at rense begge næsebor
 • er fremstillet i let (den vejer 120 g) og meget holdbar miljøvenlig plastik
 • er nem at anvende for børn såvel som voksne
 • fås i farverne grøn, blå og lilla

Yogi's Nosebuddy leveres med en måleske til salt samt en udførlig brugsvejledning. Næseskylleren har en markering, der viser hvor den skal fyldes til. Den er desuden transparant, så man nemt kan se vandstanden.

Yogi's Nosebuddy produceres i Sverige og er fremstillet af miljøvenlig, genbruelig plastic (PP – Polypropylene), som er en af de mere sikre plastiktyper, og desuden den næstmest anvendte plastiktype i verden.

Anvendelse: Når anvender næseskylleren korrekt – dvs. 1) afmåler salt med måleskeen, 2) fylder næseskylleren med vand til markeringen og 3) opløser saltet direkte i den fyldte næseskyller – får man altid den korrekte saltkoncentration på 0,9%. Når den korrekte saltkoncentration er opnået skylles næsen igennem. Se yderligere information i den medfølgende vejledning.

Rhino Horn Næsehorn

Rhino Horn Næsehorn fås i farverne blå og rød. Der findes desuden en særlig junior-variant til børn. Rhino Horn Næsehorn kan købes her

Rhino Horn Næsehorn produceres i Norge og er fremstillet af  et miljøvenligt, genbrugeligt materiale (PEHD – PolyEthylene High Density). Det er helt fri for skadelige kemikalier.

Anvendelse: 1) Fyld den medfølgende måleske med salt og hæld det i Rhino Hornet. Du kan bruge almindeligt køkkensalt eller havsalt. 2) Fyld hornet med kropsvarmt vand. 3) Skyl næsen igennem. 

Nasaline Næseskyl

Nasaline Næseskyl er en praktisk lille næseskyller, der fungerer ved at sprøjte vand igennem næsen. Dette adskiller den fra de traditionelle næseskyllere, der netop skyller vand igennem næsen. Nasaline Næseskyl kan købes her:

Nasaline Næseskyl er udviklet af svenske øre-næse-halslæger. Produktet kan anvendes af børn fra de er 2 år gamle. Bemærk dog at børn i alderen 2 – 12 år kun bør anvende Nasaline Næseskyl under opsyn af en voksen.

Anvendelse: 1) Tøm en pakke Nasaline salt (2,5 g) i den medfølgende beholder. 2) Fyld beholderen op til 240 ml-markeringen med vand, der enten er destilleret, mikro-filtreret, forkogt eller købt på flaske. Vandet skal være lunkent eller kropstemperatur. Bland det sammen med saltet. Udtræk hele den færdigopblandede saltopløsning op i Nasaline sprøjten. 3) Stil dig med hovedet henover en håndvask. Før sprøjtens tip ind i næseboret og sørg for at næseboret slutter tæt omkring sprøjten. Træk vejret normalt gennem munden, og tryk langsomt opløsningen op i næseboret. En typisk rensning varer 3 – 7 sekunder. Undlad at sluge opløsningen, da dette ellers skaber en lukkerefleks i svælget. Opløsningen fylder nu næsehulerne og løber ud af det andet næsebor. 4) Gentag denne proces 2 gange i hvert næsebor. Puds næsen efter rensningen. Idet en smule af opløsningen kan forblive i næsen, anbefales det at vippe hovedet frem og tilbage samt til siderne for at få det sidste vand ud af næsen.

 

Næseskyllere baseret på pulveropløsning

Otosan Nasal Wash Kit

Otosan Nasal Wash Kit er produkt til næsevask. En pakke indeholder 30 poser med saltopløsning. Otosan Nasal Wash Kit kan købes her:

Otosan Nasal Wash Kit adskiller sig fra de øvrige produkter her på siden på flere måder; for det første er det ikke en traditionel næseskyller, men derimod produkt til næsevask, der er kemisk fremstillet. Det indeholder en saltopløsning på 1,1% og desuden er beriget med natriumbicarbonat og hyaluronsyre, som giver opløsningen blødgørende og fugtgivende egenskaber.

Det andet aspekt er, at du med Otosan Nasal Wash Kit kan øge saltvandsopløsningens styrke:

 • 1 pose i 240 ml vand giver en opløsning, som er afbalanceret for næsen
 • 2 poser i 240 ml vand giver en hypertonisk opløsning, som er velegnet ved f.eks. stoppet næse, bihulebetændelse, helårssnue osv.

Anvendelse: 1) Fyld flasken med håndvarmt vand (35 – 40°C) op til 240 ml. 2) Opløs en eller to poser efter behov (se forklaringen ovenfor). 3) Omryst flasken indtil opløsningen er helt opløst. 4) Læg hovedet en smule på skrå og hold flasken opret. 5) Indfør flaskens åbning i det ene næsebor mens du holder munden åben for at kunne ånde. 6) Tryk let på flaskens bund og lad opløsningen løbe igennem næsen. 7) Gentag i det andet næsebor. Se i øvrigt den medfølgende vejledning for yderligere instruktioner.

Flo Sinus care næseskyl

Flo Sinus care er et produkt til næseskylning. Indledningsvist skal man købe Flo Sinus care Starter Kit. Du kan købe Flo Sinus care her:

Anvendelse: 1) Flasken fyldes med forkogt vand. 2) En pose pulver opløses i vandet. 3) Flaskens åbning føres op til det ene næsebor, som skylles igennem. 4) Processen gentag i det andet næsebor.

Læs evt. mere om Flo Sinus care næseskyl her.

 

Hvordan bruger man en næseskyller?

Når du køber en næseskyller, følger der næsten altid en vejledning med. Husk at følge den medfølgende vejledning, da de forskellige næseskyllere ikke altid anvendes på samme måde.

I det følgende finder du en generel vejledning, der kan overordnet beskriver hvordan en næseskyller anvendes. Denne kan som udgangspunkt anvendes til alle traditionelle næseskyllere:

Du skal bruge følgende:

 • En næseskyller/et næseskyllehorn
 • 0,5 liter kogt vand, som er afkølet til en temperatur på omkring 35 – 40 °C – eller destilleret vand som har samme temperatur
 • ½ tsk. salt uden jod

Fremgangsmåde:

 • Saltet afmåles med en måleske eller en teske (en måleske medfølger til de fleste næseskyllere)
 • Saltet opløses i det lunkne vand i næseskylleren, som i øvrigt skal være helt ren før brug
 • Læn dig ind over en håndvask eller et badekar
 • Tuden af næseskylleren føres op til det ene næsebor (bemærk at næseboret skal sidde tætsluttet om næseskyllerens tud)
 • Vend hovedet en smule på skråt og før hagen ind mod brystet
 • Hæv næseskylleren let og lad vandet løbe ind ad det ene næsebor og ud af det andet
 • Skift til det andet næsebor når halvdelen af vandet er løbet igennem næsen

Hvis du kan mærke, at der stadig er resterende vand i næsen, kan du tømme den ved at holde en finger for det ene næsebor, og forsigtigt blæse vandet ud af det andet. Gentag denne proces i begge næsebor indtil næsen føles tør. Du kan også aftørre næsen med et lommetørklæde el.lign.

Når du køber en næseskyller, er der i de fleste tilfælde en medfølgende brugsvejledning med. Husk altid at følge denne nøje.

I videoen herunder kan du også se, hvordan en næseskyller anvendes:

 

Hvad gavner en næseskyller?

Næseskyllere har været anvendt meget længe til at rense næsen og behandle nogle af de sygdomme, der stammer fra bakterier, allergener osv. i næsen.

I de senere år er næseskyllerne igen blevet populære i den almene befolkning, fordi det både er en billig og effektiv måde, at lindre symptomer i næsehulen ved visse sygdomme.

Selve virkningsmekanismen ved en næseskyller er, at det gennemløbende vand fortynder slimet i næsens slimhinder og skyller det ud, hvilket både kan virke forebyggende og symptomlindrende ved bestemte sygdomme.

Mange øre-næse-hals læger anvender i dag næseskyllere til deres patienter i dag. Herudover findes der efterhånden en del studier, der har kunne bekræfte effektiviteten af næseskylning som behandlingsmetode.

 

Hyppigt stillede spørgsmål

I det følgende har vi besvaret en række hyppigt stillede spørgsmål:

 

Kan man kun købe næseskyller/næsehorn på apoteket?

Næseskyllere kan købes på velassorterede fysiske apoteker, men herudover også hos online apoteker samt hos forskellige webshops, der handler med produkter inden for sundhedsområdet.

I afsnittet ovenfor linkes til udelukkende til produkter, der forhandles af danske webshops inden for sundhedsområdet. Alle de webshops vi henviser til er e-mærkede, så du trygt kan handle der.

 

Er der forskel på en næseskyller/næseskyllehorn/næsehorn?

Nej, alle betegnelserne dækker over det samme; en næseskyller kaldes også et næseskyllehorn eller helt enkelt blot et næsehorn. Herudover findes der også betegnelsen neti pot, som stammer fra den ayurvediske medicin, hvor næseskyllerne har en vigtig rolle.

 

Kan en næseskyller bruges til at behandle sygdomme?

Ja, visse sygdomme som har deres årsager i næsen og/eller bihulerne, kan behandles med en næseskyller. Det inkluderer følgende:

I forhold til allergierne er det naturligvis kun dem, der skyldes allergener i næsen (f.eks. pollenallergier), og ikke andre allergier (f.eks. fødevareallergier).

Brug af en næseskyller kan også lindre visse symptomer ved f.eks. forkølelse.