Helårssnue (vasomotorisk rinitis)

Speciallæge, dr.med. Peter Hansen

Sidst opdateret af redaktionen den 26. april 2023

Produkter mod helårssnue

Den absolut vigtigste del af behandlingen af helårssnue er, at identificere og fjerne årsagen til helårssnue. Læs mere herom i afsnittet “Behandling” længere nede på denne side.

Følgende produkter kan anvendes mod helårssnue:

Saltvandsdråber til næsen

Saltvandsdråber er den eneste medicinfri behandlingsmulighed ved helårssnue. Det er samtidig den eneste behandlingsmulighed med ubegrænset anvendelse. Du kan købe saltvandsdråber her:

Antikolinerge næsesprays

Antikolinerge næsesprays anbefales især til patienter med løbende næse. Følgende antikolinerge næsesprays kan anvendes mod helårssnue:

Næsesprays med binyrebarkhormon

Næsesprays med binyrebarkhormon anbefales især til patienter med tilstoppet næse

Adrenergika

Adrenergika er især velegnet til kortvarig behandling i forbindelse med begivenheder, hvor man ikke vil generes af symptomerne på helårssnue (f.eks. møder, jobsamtaler, eksamener osv.).

Du kan læse mere om, hvordan de enkelte produkters virkning samt om hvordan de anvendes til behandling af helårssnue i afsnittet “Håndkøbslægemidler mod helårssnue” nederst på denne side.

 

Hvad er helårssnue?

Helårssnue ligner meget høfeber, men adskiller sig fra høfeber ved at den ikke er begrænset til pollensæsonen og også kun sjældent giver øjensymptomer.

 

Hvad er årsagen til helårssnue?

Helårssnue er en irritationstilstand i næsens slimhinde, som ikke er forårsaget af virus eller bakterier. Helårssnue kan – som navnet klar antyder – give symptomer året rundt, selvom symptomerne ikke nødvendigvis er til stede hele tiden.

Irritationstilstanden i næsen ved helårssnue kan forårsage ubehagelige symptomer, der for de fleste minder om symptomerne på allergi, som f.eks. en tilstoppet næse eller løbende næse.

I modsætning til allergierne, skyldes symptomerne på helårssnue ikke eksponering over for allergener såsom pollen, dyrehår, skimmelsvamp osv. Det skyldes heller ikke bakterier eller virus.

Symptomerne kan derimod opstå når vejret ændrer sig, ved visse lugte, når du spiser bestemte fødevarer, ved anvendelse bestemte medicintyper eller andre elementer der udløser irritation i din næse.

Helårssnue kaldes også idiopatisk rinit, fordi man ikke kender den eksakte årsag til sygdommen og heller ikke ved, hvad der præcist udløser symptomerne.

Den latinske betegnelse vasomotorisk rinitis afslører dog en smule om den sygdommens natur; vasomotorisk betyder, at man mener, at irritationen i næsen muligvis kan have en sammenhæng med blodtilførslen i næsen. Rinitis betyder i øvrigt betændelse i næsens slimhinde.

 

Hvad er symptomerne på helårssnue?

Det mest almindelige symptom på helårssnue er, at klar, vandig væske løber fra næsen, og at man muligvis oplever tæthed i næsen (næsetæthed). Herudover kan man kan også opleve nedsat lugtesans.  Det er desuden vigtigt at bemærke, at symptomerne kan komme på alle årstider.

Symptomerne på helårssnue kan opsummeres til:

  • Løbende næse
  • Tilstoppet næse
  • Tæthed i næsen
  • Nysen og/eller nyseanfald
  • Nedsat lugtesans

Symptomerne fra næsen er ofte værst om morgenen. Det kan forklares ved, at blodtilstrømningen til slimhinden i næsen er stor om natten. Det medfører hævelse og snæver passage af luft i næsen.

 

Hvad udløser symptomerne?

Symptomerne på helårssnue kan udløses af flere forskellige faktorer, som kan opdeles i tre kategorier:

Miljømæssige faktorer

  • Et fald i temperaturen
  • Luftforurening/smog
  • Kold eller tør luft
  • Parfume
  • Cigaretrøg
  • Malingsdampe
  • Krydret mad
  • Stress

 

Hormonelle ubalancer

Medicin

  • Næsesprays (når de bruges for meget)
  • ACE-hæmmere til behandling af højt blodtryk
  • Alfa- og betablokkere til behandling af forhøjet blodtryk
  • Ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler (NSAID)
  • Medicin der indeholder hormoner, som f.eks. p-piller
  • Medicin til behandling af erektil dysfunktion
  • Antidepressiva
  • Beroligende midler
  • ikke-receptpligtige lægemidler, som f.eks. kokain

 

Hvordan stilles diagnosen helårssnue?

Diagnosen kan næsten altid stilles af lægen på baggrund af symptomerne, med de typiske anfald og mellemliggende perioder hvor generne forbliver til stede.

Ved mistanke om høfeber kan diagnosen adskilles herfra ved ved en hudprøve – priktest – og evt. forskellige blodprøver kan hjælpe til at stille diagnosen.

 

Hvordan behandles helårssnue?

Den absolut vigtigste del af behandlingen af helårssnue er, at man identificerer og fjerner eller undgår årsagen til snuen. Den er normalt at finde blandt de generelle råd til behandling af helårssnue, som du finder i afsnittet “Hvad udløser symptomerne?” ovenfor.

Du skal med andre ord 1) forsøge at finde ud af, hvad du reagerer på (dvs. hvad der udløser dine symptomer), og 2) forsøge at fjerne det fra din hverdag eller undgå det.

Herudover kan du anvende de håndkøbslægemidler, der ses herunder til at behandle symptomerne på helårssnue.

 

Håndkøbslægemidler mod helårssnue

Herunder kan du se en række håndkøbslægemidler, der kan anvendes mod helårssnue:

Saltvandsdråber til næsen

Saltvandsdråber bruges til at rense næsen og har to store fordele sammenlignet med de øvrige midler mod helårssnue: 1) det er den eneste medicinfri behandlingsmetode, og 2) de kan anvendes uden begrænsninger. Du kan købe saltvandsdråber til næsen her:

Anvendelse: 1) Knæk en engangspipette af, og åbn den ved at
vride toppen af. 2) Læn hovedet en smule tilbage, og før pipettens spidse ind i det ene næsebor. 3) Tryk forsigtigt på pipetten. 4) Puds herefter næsen.

Antikolinerge næsesprays

Antikolinerge næsesprays er i mange tilfælde effektive mod helårssnue. Det gælder især de patienter, som hovedsageligt generes af løbende næse, idet denne type næsespray indeholder en medicintype, der mindsker dannelsen af vandigt sekret i næsens slimhinde. Antikolinerge næsesprays begynder at virke inden for 15 minutter.

Følgende antikolinerge næsesprays kan anvendes mod helårssnue:

Anvendelse: Voksne og unge over 18 år: 2 pust i hvert næsebor 2-3 gange dagligt (begge sprays anvendes på samme måde). Du finder yderligere vejledning om anvendelse på indlægssedlen.

Næsesprays med binyrebarkhormon

Næsesprays med binyrebarkhormon kan især hjælpe de patienter, som  generes af tilstoppet næse. Vær opmærksom på, at effekten af denne type næsesprays typisk først mærkes 2-4 uger efter behandlingen indledes. Disse næsesprays kan bruges i flere måneder, hvis der er behov for det. Husk altid at læse indlægssedlen inden opstart og tal med din læge hvis du har spørgsmål.

Anvendelse: Se indlægssedlen for det enkelte produkt.

Adrenergika

Adrenergika er lægemidler til anvendelse i næsen, hvor de får næsens slimhinde til at skrumpe. De er normalt meget effektive, men bør ikke bruges i mere end 10 dage i træk, da det kan forværre helårssnuen. Vær opmærksom på at langvarigt brug kan medføre medicinsk næsetæthed (dvs. at passagen af luft gennem næsen ikke længere forbedres, når du bruger næsespray) og psykisk afhængighed. Herudover oplever nogle abstinenssymptomer ved ophør, såsom hovedpine, søvnforstyrrelser, irritabilitet, rastløshed og angst.

Denne type næsemidler bør derfor hovedsagligt anvendes ved enkeltstående begivenheder, hvor man ikke ønsker at være generet af symptomerne på helårssnuen. Eksempler herpå kan være møder, jobsamtaler, eksamener, festlige lejligheder o.lign.

Anvendelse: Se indlægssedlen for det enkelte produkt.

Du kan læse mere om forskellene på Zymelin og Otrivin her.

Antihistaminer

Bemærk at antihistaminer (allergimedicin) ikke har nogen effekt, idet symptomerne på helårssnue ikke skyldes allergi.