Næseskylning med en næseskyller

Speciallæge, dr.med. Peter Hansen og farmaceut, cand.pharm. Birgitte Andersen

Sidst opdateret af redaktionen den 23. september 2022

En næseskyller bruges til at rense næsehulen og kan bl.a. bruges ved tilstoppet næse, forkølelse, bihulebetændelse og allergi. Næseskylning er en behandlingsmetode, der er bedst kendt fra yogaens verden, men også har været anvendt i folkemedicinen verden over.

I denne artikel kan du se, hvilken næseskyller vi anbefaler, men også læse om hvad næseskylning er og hvordan det foregår i praksis.

 

Anbefalet næseskyller

Vi anbefaler næseskylleren Yogi's Nosebuddy, som kan købes her:

Yogi's Nosebuddy:

 • har det traditionelle design, der giver et optimalt gennemløb af vand i næsen
 • har en passende volumen (½ liter), der i de fleste tilfælde er tilstrækkelig til at rense begge næsebor
 • er fremstillet i let (den vejer 120 g) og meget holdbar miljøvenlig plastik
 • er nem at anvende for børn såvel som voksne
 • fås i farverne grøn, blå og lilla

Yogi's Nosebuddy leveres med en måleske til salt samt en udførlig brugsvejledning. Næseskylleren har en markering, der viser hvor den skal fyldes til. Den er desuden transparant, så man nemt kan se vandstanden. Når anvender næseskylleren korrekt – dvs. 1) afmåler salt med måleskeen, 2) fylder næseskylleren med vand til markeringen og 3) opløser saltet direkte i den fyldte næseskyller – får man altid den korrekte saltkoncentration på 0,9%.

 

Hvad er næseskylning?

At skylle næsen med lunkent saltvand er en behandlingsmetode, der er bedst kendt fra yogaen, men også har været anvendt i folkemedicinen i meget lang tid. I de senere år har næseskylning igen fundet vej ind i mange almindelige hjem, fordi det er en billig og meget effektiv måde, at lindre symptomer i næsehulen ved forkølelse, bihulebetændelse, allergi osv.

Næseskylning foregår vha. kropsvarmt saltvand, der hældes igennem næsen via en næseskyller (også kaldet en neti pot). Virkningsmekanismen ved en næseskylning er, at den fortynder slimet i næsenslimhinderne og skyller det ud, hvilket både kan have en forebyggende og symptomlindrende effekt på visse sygdomme.

Mange øre-næse-hals læger anvender i dag næseskylning i deres praksis og der er også en del studier, der har kunne bekræfte skylningernes effektivitet.

Hvad bruges næseskylningen til?

Næseskylning kan som nævnt lindre de symptomerne i næsehulen ved forkølelse, bihulebetændelse, allergi osv., hvor det er et godt alternativ til syntetiske lægemidler som f.eks. næsesprays, næsedråber o.lign.

Regelmæssig næseskylning kan have en forebyggende effekt på forkølelse og bihulebetændelse. Nogle oplever desuden en øget følelse af velvære, når de først har vænnet sig til den regelmæssige skylninger af næsen. Hvor ofte man skal skylle næsen, er op til den enkelte. Nogle skyller næsen dagligt, mens andre gør det mindre hyppigt.

Nogle astmatikere kan også opnå let symptomlindring vha. næseskylning. Hvis man har problemer med snorken, kan dette i nogle tilfælde også bedres eller helt afhjælpes vha. næseskylning.

 

Hvordan skyller man næsen?

Næseskylning er en enkel behandlingsmetode, der kan foregå på flere måder. Her beskrives blot én af dem:

Du skal bruge:

 • Et næseskyllehorn
 • ½ liter kogt vand, som er afkølet til en lunken (kropsvarm) temperatur – eller destilleret vand, som har en kropsvarm temperatur
 • ½ tsk. salt uden jod

Fremgang:

 • Salt afmåles med en måleske eller en teske og opløses i det kropsvarme vand i den helt rene næseskyller (næseskyllehorn)
 • Læn dig ind over en håndvask
 • Før tuden af næseskylleren op til det ene næsebor (næseboret skal slutte tæt om næseskyllerens tud)
 • Vend hovedet på skråt til siden og før hagen ind mod brystet
 • Hæv næseskylleren og lad vandet løbe ind ad det ene næsebor og ud af det andet
 • Skift næsebor når halvdelen af vandet er løbet igennem

Hvis du fornemmer, at der fortsat er vand til stede i næsen, kan den tømmes ved at holde for det ene næsebor og forsigtigt blæse vandet ud af det andet. Gentag med begge næsebor til næsen føles tør.

Når man køber en næseskyller, følger der i de fleste tilfælde en brugsvejledning med.

I videoen nedenfor kan du også se, hvordan en næseskyller anvendes:

 

Forholdsregler

Næseskylning er generelt en meget sikker og bivirkningsfri måde at rense næsen og næsehulerne på. Men der findes enkelte forholdsregler:

 

Destilleret eller kogt vand

Husk altid at anvende:

 • kogt vand, som er nedkølet til en kropsvarm temperatur, eller
 • destilleret vand, som har en kropsvarm temperatur

Man bør ikke anvende vand fra vandhanen uden at koge det, fordi det kan indeholde lave koncentrationer af visse organismer (f.eks. bakterier og protozoer), der kan være uskadelige, når de indtages via munden (fordi mavesyren dræber dem), men i teorien kan være skadelige, hvis de overlever i næsehulen (her kan de medføre infektioner). 

 

Salt

Vandet der anvendes skal altid have et korrekt saltindhold (0,9%), fordi det herved passerer slimhinderne i næsen uden at forårsage gener såsom irritation eller brændende fornemmelser.

 

Immunforsvar

Hvis du har et svækket immunforsvar eller sygdomme der påvirker immunforsvaret, bør du altid tale med din læge, inden du påbegynder næseskylningerne.

 

Næseskylleren

For at være sikker på, at næseskylleren er helt ren, er det vigtigt, at lade den tørre helt mellem de enkelte anvendelser. Herudover bør man kontrollere, at den er ren før hver anvendelse.

 

Anbefalet næseskyller

Vi anbefaler næseskylleren Yogi's Nosebuddy:

 

Relevante links

 

Kilder og yderligere informationer