Næsespray mod bihulebetændelse

Speciallæge, dr.med. Peter Hansen

Sidst opdateret af redaktionen den 18. april 2023

Næsespray er effektivt mod bihulebetændelse fordi det forbedrer passagen af luft i næsen, hvilket fremmer sårhelingen og beskytter slimhinderne i næsen.

 

Anbefalede næsesprays mod bihulebetændelse

I det følgende gennemgår vi de forskellige næsesprays, der kan anvendes mod bihulebetændelse.

Klaridex

Klaridex indeholder aktivstofferne dexpanthenol og xylometazolin. I forhold til bihulebetændelse kan Klaridex® bruges til at afhjælpe tilstoppet næse og løbende næse. 

Klaridex virker ved at sammentrække de små blodårer i den hævede næseslimhinde, hvilket 1) forbedrer passagen af luft, 2) fremmer sårhelingen og 3) beskytte slimhinderne.

Den anbefalede dosis til voksne og børn over 12 år er:

  • 1 pust i hvert næsebor maksimalt 3 gange daglig efter behov i højst 10 dage.

Husk at læse den medfølgende indlægsseddel før brug.

Du kan købe Klaridex her:

Næsesprays med xylometazolin

Disse næsesprays adskiller sig fra Klaridex ved, at de ikke indeholder aktivstoffet dexpanthenol, men udelukkende xylometazolin (de har dog også andre indholdstoffer end aktivstoffet).

Virkningen og anvendelsen af disse midler er meget lig Klaridex‘s virkning og anvendelse:

Disse midler virker ved at sammentrække de små blodårer i den hævede næseslimhinde, hvilket ligeledes er gavnligt for luftpassagen, sårhelingen og slimhinderne. Virkningen indtræder i løbet af få minutter efter anvendelse og varer i op til 12 timer.

Den anbefalede dosis til voksne og børn over 12 år er:

  • 1 pust i hvert næsebor maksimalt 3 gange daglig efter behov i højst 10 dage.

Husk at læse den medfølgende indlægsseddel før brug.

Du kan købe alle midlerne her:

Otosan Nasal Spray Forte

Otosan Nasal Spray Forte renser og blødgør næsens slimhinde. I modsætning til midlerne ovenfor – som alle er kemiske lægemidler – er Otosan Nasal Spray Forte baseret på naturlige ingredienser. Dette betyder naturligvis at risikoen for bivirkninger er markant mindre end ved de øvrige sprays, men også at den kan anvendes i længere tid og oftere (den kan anvendes efter behov; ifølge producentens hjemmeside kan den “bruges ofte, efter individuelt behov”).

Otosan Nasal Spray Forte indeholder en hypertonisk opløsning af havvand på 2,2 %. Herudover indeholder den aloe vera, ekstrakt af solbær samt olier fra citron, bjergfyr og tea tree.

Sprayen bruges på følgende måde:

  • 1 – 2 pust i hvert næsebor maksimalt 4 gange dagligt.

Den bør ikke anvendes til børn under 12 år.

Du kan købe Otosan Nasal Spray Forte her:

 

Hvilken næsespray skal jeg vælge?

Hvilken næsespray du bør vælge, er op til dine personlige præferencer og erfaringer.

Fordelen ved de sprays der indeholder lægemidler er, at de virker hurtigt og effektivt. Ulempen er naturligvis at de indeholder kemiske stoffer, der kan give visse bivirkninger.

Fordelen ved Otosan Nasal Spray Forte er, at den er baseret på naturlige ingredienser, hvilket minimerer risikoen for bivirkninger. Den kan desuden bruges i længere tid og oftere end de andre næsesprays. Ulempen er, at den i mange tilfælde ikke vil være ligeså effektiv og hurtigtvirkende som de øvrige sprays.

Vores anbefaling er, at man anvender de næsesprays, der indeholder lægemidler til lejligheder, hvor man ikke ønsker at føle sig generet af bihulebetændelsens symptomer (f.eks. til et møde, en jobsamtale, et foredrag el.lign.). Til dagligt brug eller længerevarende brug anbefaler vi i stedet Otosan Nasal Spray Forte.

 

Alternativer til næsesprays

Udover næsesprays findes der en del andre midler og medicinsk udstyr, der kan bruges mod bihulebetændelsen. Dette inkluderer blandt andet næseskyllere.

For yderligere information om bihulebetændelse henvises til vores artikel herom.