Pompholyx (dyshidrotisk eksem)

Speciallæge, dr.med. Peter Hansen

Sidst opdateret af redaktionen den 18. april 2023

Pompholyx (eller pomfolyx) kaldes også dyshidrotisk eksem eller vesikuløst hånd- og fodeksem, og er en form for eksem, der rammer hænder og fødder. 

Det er normalt en langvarig tilstand, men behandling kan hjælpe med at mindske symptomerne.

 

Produkter mod pompholyx

I det følgende gennemgår vi kort de cremer og lægemidler, du kan anvende mod pompholyx. Du finder en mere dybdegående forklaring af midlernes anvendelse og virkning i afsnittet “Behandling af pompholyx” nederst på denne side.

Barrierecreme

Ved pompholyx anbefales barrierecreme, fordi det effektivt modvirker udtørring af huden og desuden kan anvendes flere gange dagligt. Vi anbefaler denne barrierecreme:

Det anbefales desuden at anvende bomuldshandsker samtidig med barrierecreme, fordi det er mere effektivt til at holde på fugten. På fødderne kan et dobbelt par strømper anvendes.

Astion Håndcreme mod håndeksem

Astion Håndcreme er særligt udviklet til håndeksem, hvilket gør den til et oplagt valg, hvis du har pompholyx. Du kan købe Astion Håndcreme her:

Bomuldshandsker

Når bomuldshandsker anvendes i kombination med barrierecreme eller Astion Håndcreme (eller andre fugtighedscremer til eksem), hjælper de på to måder; 1) de forhindrer at cremen forsvinder fra hænderne og 2) de holder på fugten. Vi anbefaler disse bomuldshandsker:

Creme med binyrebarkhormon

Creme med binyrebarkhormon er effektivt mod pompholyx, da den både mindsker inflammation og fremmer helingen. Mildison® Lipid er i dag den eneste binyrebarkhormon-creme, som fås i håndkøb. Du kan købe Mildison® Lipid her:

Se flere pakningsstørrelser

Antihistaminer

Antihistaminer bør kun anvendes ved udtalt kløe samt hvis kløen forstyrrer nattesøvnen. Selvom antihistaminer har en vis kløestillende effekt ved pompholyx, er det primære formål at forbedre nattesøvnen, idet antihistaminerne virker søvndyssende.

Håndkøbslægemidlerne Postafen® og Benylan® er begge antihistaminer, der har en sløvende virkning (som kan forbedre nattesøvnen) og mindske kløe ved pompholyx:

Husk at læse indlægssedlen før anvendelse og kontakt din læge eller personalet på apoteket, hvis du har spørgsmål.

 

Hvad er pompholyx?

Pompholy er en form eksem, der normalt rammer hænderne og fødderne. I de fleste tilfælde medfører pompholyx stærkt kløende, vandfyldte blærer, som oftest ses på siderne af fingrene, håndfladerne og fodsålerne. Nogle mennesker har pompholyx på hænder og/eller fødder samtidig med, at de har andre typer eksem andre steder på kroppen.

 

Forekomst

Pompholyx:

 • kan forekomme i alle aldre, men ses normalt hos voksne i alderen 20 – 40 år
 • er mere almindeligt forekommende hos kvinder end hos mænd
 • er ofte forbundet med svedtendens i håndflader og fodsåler

I omtrent 50% af alle tilfælde har patienten enten selv atopisk eksem (eller har tidligere haft det) eller atopisk eksem i familien.

 

Hvad er årsagen til pompholyx?

Pompholyx er multifaktoriel; dvs. der findes flere forskellige faktorer, der kan bidrage til, at eksemet udvikles. Man kender ikke de nøjagtige årsager til pompholyx, men man mener, b.la. at følgende faktorer kan forværre tilstanden:

 • Stress (og potentielt andre følelsesmæssige faktorer)
 • Varme
 • Sved
 • Friktion
 • Dine hænder er ofte i vand eller fugtigt miljø
 • Du har eksem andre steder på kroppen eller allergi
 • Kontakt med irritanter (f.eks. opløsningsmidler, rengøringsmidler o.lign.
 • Følsomhed over for bestanddele i visse metaller (f.eks. nikkel, kobolt eller krom)
 • Bivirkninger af lægemidler eller interaktioner mellem lægemidler (særligt behandling med immunglobulin)

50 % af alle pompholyx-patienter har også atopisk eksem eller familiemedlemmer med atopisk eksem. Pompholyx kan forekomme sammen med svampeinfektioner, så man bør også undersøge for tilstedeværelsen af svamp på hænder og fødder.

Pompholyx forekommer på håndfladerne, fingrene og fødderne, idet huden i disse områder er mere udsat for irritanter. Af denne grund kan pompholyxeksem være invaliderende og vanskeligt at håndtere, og kan også medføre problemer i forbindelse med arbejde.

Hænderne og fødderne, hvor pompholyx normalt forekommer, er områder af kroppen, som også er udsat for kontaktdermatitis. kontaktksem findes i to former: irritativ eller allergisk kontakteksem.

En reaktion kan være resultatet af kontakt med potentielle irritanter som f.eks. sæbe, rengøringsmidler, opløsningsmidler, kemikalier, jord el.lign., hvilket kan forårsage irritativ kontakteksem. I andre tilfælde kan det være en allergisk reaktion på et stof, der ikke almindeligvis betragtes som et irritationsmiddel, som f.eks. gummi eller nikkel, der forårsager allergisk kontakteksem. Det er desuden muligt, at være i kontakt med et stof i årevis uden nogle former for problemer, for så pludselig at udvikle en overfølsomhed over for det. Hvis du identificerer et mønster, skal du fortælle det til din læge, da det sandsynligvis vil være nødvendigt at foretage allergitest.

Pompholyx kan forekomme som et enkeltstående tilfælde, men for de fleste mennesker er det en kronisk form for eksem, der kommer og går.

 

Hvad er symptomerne?

Pompholyx forårsager kløende blærer på hænder eller fødder, som kommer og går. Blærerne er dybtliggende i huden. Symptomerne varer normalt 2 – 3 uger ad gangen.

Det første symptom er som regel, at huden bliver kløende med en varm, brændende fornemmelse samt prikken i håndfladerne og/eller fodsålerne. Dette mærkes kun i det ramte hudområde.

Herefter opstår små blærer, som udvikler sig til større, væskende blærer, der kan blive inficerede og forårsage rødme, smerter, hævelse og pustler.

Der sker ofte en efterfølgende afskalning, idet huden tørrer ud. Derefter kan huden blive rød og tør med smertefulde sprækker.

 

Er du i tvivl om du har pompholyx?

Der findes andre sygdomme, der kan medføre symptomer, der ligner symptomerne på pompholyx. Dette inkluderer bl.a. hånd-fod-mund syge, psoriasis og fodsvamp.

Kontakt altid din læge hvis du er tvivl.

 

Komplikationer

Sekundær infektion med bakterier (stafylokokker) er en almindelig komplikation ved pompholyx. Infektionen medfører smerter, hævelser og pustler på hånderne/fødderne.

Pompholyx kan desudenangribe neglefolderne og huden omkring neglene, hvor eksemet forårsager hævelse (paronychion). Dette kan også resultere i at neglene svækkes samt at ujævnheder dannes i neglene.

 

Diagnose

Diagnosen stilles som udgangspunkt på baggrund af symptomerne, men der undersøges normalt også for svampeinfektioner ved hudafskrab.

I særlige tilfælde eller ved kronisk pompholyx kan der foretages en lappetest. Hudprøver er kun sjældent nødvendige.

 

Gode råd mod pompholyx

I det følgende finder du en række gode råd mod pompholyx:

Lunkent vand

Vask kun hænder og fødder med lunkent vand, idet meget varmt eller koldt vand kan skabe irritation i huden.

Sæbe: Undgå normal sæbe og prøv i stedet mild, allergivenlig sæbe. Vi anbefaler disse sæber:

Naturlige tekstiler

Strømpebukser, strømper, sokker og handsker bør helst være af ren bomuld eller silke, da syntetiske stoffer som f.eks. nylon er mindre absorberende end bomuld og generelt ikke lader huden “ånde” på samme måde.

Fodtøj

Fodtøj skal holdes tørt og kunne lade huden ånde. Undgå gummisko, kondisko og enhver anden type fodtøj, der kan forårsage sveddannelse på fødderne. Læder er at foretrække frem for syntetisk fodtøj.

Tømning af blærer

Generelt bør du undlade at prikke eller klø hul på blærerne, fordi det ikke fremmer helingen, men i stedet blot øger sandsynligheden for, at der opstår infektion i eksemet. Store blærer kan dog tømmes forsigtigt ved hjælp af en steril nål; Lav meget forsigtigt en lille assymetrisk flænge i blæren (hvis du blot laver et hul med et nålestik, vil det ikke være effektivt nok, da der ikke vil være tilstrækkelig afløb af væske fra hullet, som desuden hurtigt lukker sig igen). Sørg for ikke at fjerne den øverste del af blæren, da den beskytter det underliggende hudlag mod infektion. 

Kontakt med irritanter

Du kan overveje at få en anden person til at foretage alle aktiviteter, der involverer kontakt med irritanter for dig (i det omfang det er muligt), som f.eks. opvask og rengøring i hjemmet, opgaver på arbejdspladsen osv. men i teorien også hårvask o.lign.

 

Behandling af pompholyx

Pompholyx er vanskeligt at behandle. Idet der er tale om en langvarig tilstand, der kommer og går med tiden, er målet med behandlingen af mindske symptomerne, hvilket kan gøres med følgende cremer og lægemidler:

Barrierecreme

Ved pompholyx kan barrierecreme kan med fordel anvendes flere gange dagligt, idet cremen effektivt modvirker udtørring af huden. Når anvendes bomuldshandsker samtidig med barrierecreme, er det almindeligvis den mest effektive måde at holde hænderne fugtige på. Vi anbefaler denne barrierecreme:

Anvendelse: Smør det hudområder du ønsker at behandle eller beskytte 2 gange dagligt. Cremen kan anvendes efter behov. Hudområderne skal være rene og tørre inden anvendelse.

Astion Håndcreme mod håndeksem

Astion Håndcreme er specielt udviklet til håndeksem og er derfor et oplagt valg ved pompholyx. Du kan købe Astion Håndcreme her:

Anvendelse: Håndcremen bør anvendes både morgen og aften for at få den fulde effekt. Herudover bør man altid smøre hænderne/fødderne højst 2 – 3 minutter efter, man har været i bad for at undgå, at huden ikke tørrer ud. Dette gælder også efter håndvask.

Bomuldshandsker

Undgå gummi- eller plastikhandsker og brug i stedet bomuldshandsker, når du er i kontakt med kemikalier såsom vaskemidler, rengøringsmidler o.lign. Dette gælder også når du f.eks. vasker dit hår med shampoo.

Når bomuldshandsker anvendes i kombination med barrierecreme eller Astion Håndcreme (eller andre fugtighedscremer til eksem), hjælper de på to måder; 1) de forhindrer at cremen forsvinder fra hænderne og 2) de holder på fugten. Vi anbefaler disse bomuldshandsker:

Anvendelse: Bomuldshandsker kan anvendes dagligt til at holde på fugten på hænderne. Handskerne ovenfor er specielt udviklede til også at kunne bruges på arbejde, hvor de (i de fleste tilfælde) kan erstatte plastic- eller gummihandsker.

På fødderne kan du anvende et dobbelt par strømper for at undgå friktion i skoene samt for at holde på cremen. Vær dog opmærksom på at fødderne helst ikke må blive for varme, så vælg passende fodtøj.

Creme med binyrebarkhormon

Creme med binyrebarkhormon er normalt meget effektivt mod symptomerne på pompholyx, da den mindsker inflammationen i eksemet og desuden fremmer helingen. Vær dog opmærksom på, ay du ikke bør anvende creme med binyrebarkhormon over længere perioder, da det kan gøre huden tynd og skrøbelig. Mildison® Lipid er i dag den eneste creme med binyrebarkhormon, som fås i håndkøb. Du kan købe Mildison® Lipid her:

Anvendelse: Cremen smøres på huden i et tyndt lag 1 – 3 gange dagligt. Midlet må kun anvendes til børn under 2 år efter aftale med lægen. Midlet må ikke bruges længere end 4-6 uger uden lægens anvisning.

Se flere pakningsstørrelser

Antihistaminer

Ved pompholyx og andre eksemtyper bør antihistaminer kun anvendes ved udtalt kløe samt hvis kløen forstyrrer nattesøvnen.

Antihistaminer har en vis kløestillende effekt, men den er begrænset. Formålet med at tage antihistaminer i forbindelse med eksem er naturligvis at opnå en kløestillende virkning, men især også at opnå en sløvende virkning, så de hjælper dig til at sove.

Idet antihistaminer virker sløvende og gør dig døsig, er de derfor uegnede til brug i dagtimerne. Visse antihistaminer kan den søvndyssende virkning desuden vare langt ud på næste dag, hvilket derfor kan påvirke trafiksikkerheden ved f.eks. bilkørsel.

Ved eksem bør antihistaminer generelt kun anvendes lejlighedsvist og ikke regelmæssigt.

Håndkøbslægemidlerne Postafen® og Benylan® er begge antihistaminer, der virker sløvende (for at forbedre nattesøvnen) og mindske kløe ved pompholyx:

Husk at læse indlægssedlen før anvendelse og kontakt din læge eller personalet på apoteket, hvis du har spørgsmål.

 

Kilder og yderligere information