Fodsvamp (tinea pedis)

Speciallæge, dr.med. Peter Hansen og farmaceut, cand.pharm. Birgitte Andersen

Sidst opdateret af redaktionen den 26. august 2022

Fodsvamp er den hyppigste svampeinfektion i Danmark og det estimeres, at mellem 10 og 15% af befolkningen har lidelsen. I denne artikel kan du se hvilke produkter, du kan anvende mod fodsvamp, men også læse om sygdommens årsager, symptomer, behandling osv.

 

3 håndkøbslægemidler mod fodsvamp

Herunder ses fem lægemidler, der kan bruges til behandling af fodsvamp og alle fås i håndkøb. Du kan læse mere om behandling af fodsvamp længere nede på denne side.

1. Lamisil® Once

Lamisil® Once er en kutanopløsning, der kun skal påføres én gang, hvilket gør den nemmere at anvende end alle de øvrige midler mod fodsvamp. Det virksomme stof er terbinafin. Du kan købe Lamisil® Once her:

2. Lamisil® creme

Lamisil® creme kan anvendes mod fodsvamp og andre svampeinfektioner i huden. Cremen anvendes 1 – 2 gange dagligt i 7 – 14 dage. Det virksomme stof er terbinafin. Du kan købe Lamisil® creme her:

3. Brentan® creme

Brentan® creme er virksomt mod fodsvamp og andre hudsvampe som f.eks. ringorm og lyskesvamp. Cremen påsmøres 2 gange dagligt. Efter symptomerne er forsvundet, skal cremen anvendes i yderligere 10 dage. Det virksomme stof er miconazol. Du kan købe Brentan® creme her:

OBS: Bemærk at oplysningerne om anvendelse midlerne ovenfor kun er vejledende. Følg altid instruktionerne i indlægssedlen og kontakt lægen eller apoteket ved tvivlsspørgsmål.

 

Årsager

Fodsvamp forårsages af en svampegruppe kaldet dermatofytter, som angriber overhuden (epidermis). Dermatofytterne der forårsager fodsvamp, er i de fleste tilfælde antropofile (dvs. at mennesker er deres foretrukne værter). De specifikke svampearter der hyppigst forårsager fodsvamp er Trichophyton mentagrophytes og Epidermophyton floccosum.

Svampearterne trives bedst i varme og fugtige omgivelser. Fugtige strømper og sko, og fodtøj hvor fødderne ikke kan “ånde” som f.eks. kondisko, gummistøvler o.lign. skaber meget ofte disse forhold.

Mokkasinsvamp er fodsvamp, hvor hele fodsålen er inficeret. Svampearten Tricophyton rubrum er den hyppigste årsag til mokkasinsvamp.

 

Billeder af fodsvamp

På billederne herunder ses fodsvamp hos to forskellige patienter:

Tinea pedis er den latinske betegnelse for fodsvamp

wikimedia.org

Fodsvamp starter ofte mellem tæerne

wikimedia.org

 

Forekomst

I Danmark er fodsvamp den mest almindelige svampeinfektion. Det estimeres at omtrent 10 – 15% af befolkningen har fodsvamp.

Forekomsten er hyppigst blandt unge og voksne, og særligt blandt idrætsudøvere samt personer der går med tillukket fodtøj (læs mere herom i afsnittet “Risikofaktorer” nederst på denne side).

 

Symptomer

Fodsvamp kan medføre følgende symptomer på fødderne:

 • Tyk og skællende hud
 • Rødme i huden
 • Kløe, svie og brændende fornemmelser mellem tæerne (især de yderste tæer, hvor infektionen ofte starter) og/eller i fodsålerne
 • Dannelse af små, kløende, væskefyldte blærer
 • Sprækker i huden og afskalning (især mellem tæerne og i fodsålerne)
 • En rødlig kant mellem den normale og den syge hud

Bemærk at man normalt kun oplever nogle af de ovennævnte symptomer (ikke dem alle).

 

Smitte

Fodsvamp er smitsomt og kan smitte ved direkte kontakt eller inddirekte via gulve, fodtøj, håndklæder o.lign.

Herudover kan fodsvamp brede sig til andre dele af kroppen.

Risikofaktorer

Svampene der forårsager fodsvamp, trives især på varme og fugtige miljøer. Derfor kan alle faktorer, der øger varmen og fugtigheden omkring fødderne, øge risikoen for fodsvamp. Herudover er risikoen for smitte særlig høj på bestemte steder:

 • Fodtøj: Kondisko samt alle andre former for fodtøj, som er tætsluttende, skaber varme og fugtighed omkring fødderne, hvilket kan medvirke til udviklingen af fodvamp. Dette gælder også fugtige strømper, sko o.lign.
 • Sportfaciliteter: I sportsfaciliteter som f.eks. svømmehaller, omklædningsrum o.lign. er risikoen for at blive ssmittet med fodsvamp særlig høj. Selvom man kan blive smittet med fodsvamp i hjemmet, er risikoen betydeligt højere på offentlige steder.
 • Idrætsudøvere: Idrætsudøvere har øget risiko for at udvikle fodsvamp, fordi de 1) ofte bærer tætsluttende sportssko, 2) færdes meget i omklædningsrum o.lign., hvor risikoen for smitte er høj og 3) ofte har varme og fugtige fødder i kraft deres fysiske aktivitet. På engelsk kaldes fodsvamp athlete's foot, hvilket hentyder til fodsvamps hyppige forekomst hos idrætsudøvere.
 • Aftørring af fødderne: Hvis ikke fødderne tørres grundigt efter man har været i bad, kan dette øge risikoen for fodsvamp, fordi fødderne er fugtige.

 

Diagnose

Diagnosen kan som regel stilles på baggrund af sygdommens karakteristiske symptomer.

I nogle tilfælde kan lægen tage et svampeskrab, som sendes til undersøgelse (mikroskopi eller dyrkning). I tilfælde hvor lægen vurderer, at en tabletkur er nødvendig, bør diagnosen altid bekræftes med et svampeskrab.

 

Behandling

Fodsvamp behandles normalt med et svampedræbende håndkøbslægemiddel i form af en creme, kutanopløsning el.lign. I svære tilfælde eller i tilfælde hvor neglene f.eks. er inficerede, kan en receptpligtig tabletbehandling være nødvendig. Dette foregår i samråd med lægen.

Herunder ses en række håndkøbslægemidler, der kan anvendes til behandling af fodsvamp:

 

Gode råd til at undgå fodsvamp

At undgå fodsvamp handler om to ting: 1) at begrænse risikoen for smitte og 2) at give svampene så dårlige levevilkår som muligt – dvs. at mindske varmen og fugtigheden omkring fødderne. Dette kan gøres ved at tage følgende forholdsregler:

 • Tør fødderne grundigt efter du har været i bad
 • Brug klipklappere eller badesandaler når du færdes i svømmehaller, omklædningsrum o.lign.
 • Brug fodtøj som tillader fødderne at ånde (dvs. ikke kondisko eller andre former for tætsluttende skotøj)
 • Hvis du sveder meget på fødderne, kan du evt. skifte sko 1 – 2 gange dagligt samt gå i sandaler, når det er muligt
 • Brug sokker af bomuld eller uld (gerne absorberende sokker) og skift dem flere gange dagligt, hvis de bliver fugtige i løbet af dagen
 • Sørg for at fødderne får luft i løbet af dagen
 • Brug en antiperspirant til fødderne – vi anbefaler Scholl Fresh Step, som kan købes her:

Hvis du allerede har fodsvamp, bør du forsøge at begrænse risikoen for, at svampen breder sig til andre dele kroppen. Dette kan gøres ved at tage følgende forholdsregler:

 • Håndklæder, strømper og andre tekstiler der har været i kontakt med fødderne og dermed fodsvampen, skal vaskes ved minimum 60 grader
 • Når du har været i bad, skal fødderne altid tørres til sidst

 

Video med tips og råd

I videoen nedenfor får du en række tips og råd til at forebygge og behandle fodsvamp:

 

Kilder og yderligere information