Primær hyperparathyreoidisme

Speciallæge, dr.med. Peter Hansen

Sidst opdateret af redaktionen den 11. oktober 2021

Primær hyperparathyreoidisme er en sygdom hvor én eller flere af kroppens 4 biskjoldbruskkirtler er forstørrede, således at der dannes for meget PTH (biskjoldbruskkirtlens hormon).

Primær hyperparathyreoidisme

På billedet er vist de 4 skjoldbruskkirtlers placering lige bag skjoldbruskkirtlen, den nederste til højre på billedet er forstørret. Når én eller flere af biskjoldbruskkirtlerne er forstørrede øges PTH i blodet, hvilket medfører at kalk-koncentrationen i blodet stiger op over det normale niveau (hyperkalkæmi).


Primær hyperparathyreoidisme er en af de to hyppigste årsager til hyperkalkæmi. Den anden hyppigste årsag til hyperkalkæmi er malign sygdom (kræft). I 9 ud af 10 tilfælde vil hyperkalkæmi være forklaret af en af ovenstående to årsager.

Primær hyperparathyreoidisme er en godartet sygdom der ofte ikke behøver behandling – og hvis behandling er påkrævet, kan denne finde sted ved operation. Sygdommen optræder i alle aldre, men hyppigst i 60-70 års alderen, kvinder rammes tre gange så hyppigt som mænd.

 

Hvad er symptomerne på primær hyperparathyreoidisme?

Mild primær hyperparathyreoidisme giver ofte kun anledning til let træthed, der kan være lettere hukommelsesbesvær, dårligt humør og forstoppelse.

Svær primær hyperparathyreoidisme der ikke behandles kan lede til knoglegener, nyresten, muskeltræthed, øget aldring, tab af hukommelse og intelekt og depression. Fra mave-tarm kan ses symptomer i form af mavesår, betændelse i bugspytkirtlen og svær forstoppelse.

Hvordan stilles diagnosen?

Diagnosen primær hyperparathyreoidisme stilles ved måling af kalk-ion koncentrationen i blodet sammen med det hormon der dannes i biskjoldbruskkirtlerne (PTH). Hvis begge disse koncentrationer er for høje vil der blive målt yderligere blodprøver og urinprøver for at bekræfte diagnosen. Hvis det skønnes nødvendigt kan man søge at fastslå hvilken af biskjoldbruskkirtlerne der er forstørrede ved en såkaldt parathyreoideascintigrafi.

 

Behandling af primær hyperparathyreoidisme

Behandlingen afhænger af symptomerne og sværhedsgraden af hyperkalkæmi.

Mild primær hyperparathyreoidisme, der ikke giver anledning til væsentlige symptomer, behandles oftest slet ikke, men patienten følges af specialister med nogle måneders interval. Stiger kalk-koncentrationen eller hormonet (PTH) eller kommer der symptomer, så henvises der evt. til operation.

Svær hyperparathyreoidisme, eller symptomgivende sygdom behandles med operation hvorunder den eller de forstørrede biskjoldbruskkirtler fjernes. Operationen foregår i lighed med en skjoldbruskkirteloperation. Efter operationen, med fjernelse af den forstørrede biskjoldbruskkirtel, vil kalk-koncentrationen i blodet normaliseres. Hormonsekretionen (PTH) vil ligeledes normaliseres.