Selexid®

Speciallæge, dr.med. Peter Hansen og farmaceut, cand.pharm. Birgitte Andersen

Sidst opdateret af redaktionen den 26. april 2023

Selexid® er et antibiotikum, der indeholder mecillinam og pivmecillinam (penicillin). Selexid® anvendes til behandling af infektioner, hvor bakterierne er følsomme over for denne type penicillin.

 

Fås Selexid® i håndkøb?

Nej, Selexid® er et receptpligtigt lægemiddel, der kun kan købes på apoteket. 

 

Anvendelse

Selexid® indeholder mecillinam og pivmecillinam (penicillin) og anvendes til at behandle infektioner, hvor bakterierne er følsomme over for denne type penicillin.

I praksis anvendes midlet mod urinvejsinfektioner (eksempelvis blærebetændelse) og salmonellainfektioner. Midlet kan anvendes mod andre bakteriearter end almindeligt penicillin.

Behandlingen skal fortsætte efter lægens anvisning, selvom bedring mærkes allerede efter få døgn.

 

Selexid® og alkohol

Det er en myte, at man ikke må drikke alkohol, når man er i behandling med antibiotika. Man må med andre ord gerne drikke alkohol, når man behandles med Selexid®.

Man bør dog fortsat huske på, at man er syg, og derfor ikke behøver at overdrive indtaget. Herudover skal man huske at drikke vand, da det bl.a. er gavnligt for udrensningen af urinvejene (Selexid® anvendes ofte mod infektioner i urinvejene).

 

Virkning

Selexid® nedbryder bakteriernes cellevægge, hvilket dræber dem. 

Virkningen kan mærkes efter få dage ved at symptomerne på infektionen lindres.

 

Bivirkninger

Diarré (skyldes ændringer i tarmbakterierne), kvalme og svamp i skeden er de mest almindelige bivirkninger ved behandling med Selexid®. Disse bivirkninger kan forekomme hos over 10% af de behandlede.

Mindre almindelige bivirkninger er sår i spiserøret, tyktarmsbetændelse, svimmelhed og en alvorlig allergisk reaktion (anafylaksi), som kan forekomme hos 1 – 10% af de behandlede.

Herudover findes de meget sjældne bivirkninger: påvirkning af leveren, forskellige blodforstyrrelser, svampeinfektion (med resistente svampe) og feber fremkaldt af medicin. Disse kan forekomme hos under 0,01% af de behandlede.

 

Advarsel

Risiko for resistens. Patienter med porfyri (en stofskiftesygdom) har øget risiko for anfald. Øget risiko for mangel på carnitin, hvilket kan være alvorligt hos visse grupper.

 

Graviditet

Selexid® kan anvendes af gravide.

 

Amning

Selexid® kan anvendes i ammeperioden.

 

Dosis

Selexid® findes som tabletter á 200 og 400 mg og som pulver til injektionsvæske á 1 g.

 

Tabletter

  • Voksne:
    • Akut blærebetændelse: 200-400 mg 3 gange dagligt i 3 dage.
    • Akut nyrebækkenbetændelse og nyrebetændelse: 200-400 mg 3 gange dagligt i 14 dage.
  • Børn: 20 mg pr. kg legemsvægt i døgnet fordelt på 3 doser.

 

Injektionsvæske

  • Voksne: 400 mg 3 gange dagligt.
  • Børn: 20-40 mg pr. kg legemsvægt dagligt fordelt på 3-4 doser. Større doser kan anvenes ved alvorlige infektioner.

 

Markedsføres af: Karo Pharma

 

Præparater med lignende eller samme virkning

  • Penomax

 

Relevante links

Ansvarsfraskrivelse: Alle informationer om medicin på NetPatient.dk stilles til gratis rådighed for vores brugere, men erstatter ikke lægekonsultation eller vejledning fra behandlere, apoteker o.lign. Hvis du er i tvivl om, hvordan et lægemiddel skal anvendes, bør du altid konsultere din praktiserende læge eller spørge på apoteket.