Svamp på pungen

Speciallæge, dr.med. Peter Hansen

Sidst opdateret af redaktionen den 04. januar 2023

Svamp på pungen er det samme som svamp i skridtet, og skal derfor behandles på samme måde. Det anbefales dog altid, at man søger læge – for at få stillet en diagnose – inden behandlingen startes.

 

Håndkøbslægemidler mod svamp på pungen

Svamp på pungen behandles i de fleste tilfælde med clotrimazol creme, som fås i håndkøb. Dette vil typisk være Canesten® 1% creme, som kan købes billigt her:

 

Symptomer

Symptomerne er et rødligt udslæt, der er skarpt afgrænset. Udslættet opstår typisk i folden mellem inderlåret og pungen. Det strækker sig ofte en smule ned over inderlåret, men også pungen og området omkring ballerne kan rammes.

Udslættet vil ofte være stort og medføre en forandring i hudfarven (det ramte område kan f.eks. være rødligt eller brunligt). Det kan have en tendens til at skælle. Kløe og svie kan forekomme.

 

Årsager

Svamp på pungen skyldes normalt overvækst af dermatofytter, som er hudsvampe, der er naturligt forekommende på kroppen. Dermatofytter trives særligt godt i varme, fugtige områder af kroppen – som f.eks. skridtet, fødderne, armhulerne o.lign. Hvis dermatofytternes levevilkår bliver gode, kan de begynde at formere sig uhæmmet, hvilket kan føre til en svampeinfektion i de førnævnte områder af kroppen.

Når svampeinfektioner opstår i skridtet, kan de brede sig til pungen – og det er årsagen til svamp på pungen.

Diagnose

Det er som regel nemt at stille diagnosen på baggrund af patientens symptomer. I tilfælde hvor der er tvivl om årsagen, kan man tage en svampeprøve, som sendes til undersøgelse i et laboratorie.

Hvis det er første gang, du har symptomer på svamp, bør du altid opsøge læge for at få stillet en diagnose.

 

Behandling

Som nævnt indledningsvist behandles svamp på pungen normalt med clotrimazol creme, som fås i håndkøb – dvs. Canesten® 1% creme, som kan købes her:

Læs evt. mere om Canesten® 1% creme her og hele Canesten®-serien her.

Ansvarsfraskrivelse: Alle informationer om medicin på NetPatient.dk stilles til gratis rådighed for vores brugere, men erstatter ikke lægekonsultation eller vejledning fra behandlere, apoteker o.lign. Hvis du er i tvivl om, hvordan et lægemiddel skal anvendes, bør du altid konsultere din praktiserende læge eller spørge på apoteket.