Canesten® – Produktoversigt

Speciallæge, dr.med. Peter Hansen og farmaceut, cand.pharm. Birgitte Andersen

Sidst opdateret af redaktionen den 18. april 2023

Canesten® er en produktserie, der indeholder 4 forskellige produkter:

Herudover findes der Canesten® kombipakning, som indeholder to af produkterne ovenfor (creme + vaginaltablet 500 mg).

I skemaet nedenfor finder du en oversigt over de forskellige produkter i Canesten®-serien:

Navn Pakning Anvendelse* Anvendelse ved skedesvamp** Antal behandlinger Behandlingens varighed**
Canesten® creme 1 tube med 20 g creme Flere områder Udvendig Flere 1 – 5 uger
Canesten® vaginalcreme 1 tube med 50 g creme Skedesvamp Udvendig og indvendig Flere 6 dage (indvendig), 1 -2 uger (udvendig)
Canesten® vaginaltablet 500 mg 1 tablet à 500 mg Skedesvamp Indvendig 1 1 dag
Canesten® vaginaltabletter 100 mg 6 tabletter à 100 mg Skedesvamp Indvendig 1 6 dage
Canesten® kombipakning 1 tablet à 500 mg + 1 tube med 20 g creme Skedesvamp Udvendig og indvendig 1 indvendig og flere udvendige 1 dag (indvendig), 1 – 2 uger 

*Canesten® creme 1% kan anvendes mod svampeinfektioner på næsten alle kroppens hudområder (dog ikke inde i skeden – se evt. indlægsseddel), hvor de øvrige produkter kun er egnet til behandling af skedesvamp.

**Anvendelse: Indvendig = den indre del af skeden, Udvendig = den ydre del af skeden.

***Varigheden afhænger af følgende: 1) hvilken type svamp, der behandles og 2) om det er den indre eller ydre del af skeden, der behandles.

 

Hvilket produkt er det rette til mig?

Hvilket produkt du skal vælge, afhænger af flere ting, hvor de vigtigste er: 1) hvilken type svamp, du er inficeret med og 2) hvilken del af kroppen, der er inficeret. Du kan finde ud af dette via linksne nedenfor:

Kvinder (skedesvamp)

Jeg er kvinde og har skedesvamp:

i den indre del af skeden

Du kan bruge følgende midler til behandling af svamp i den indre del af skeden: 

Herudover kan du bruge Canesten® kombipakning, men den indeholder også en creme til behandling af svamp på de ydre kønsdele, som du sandsynligvis ikke har brug for.

på den ydre del af skeden

Når man har svamp på den ydre del af vagina, har man det meget ofte også i den indvendige del. Du bør grundigt kontrollere, om du også har svamp i den indre del af skeden og gå til lægen, hvis du er usikker.

Hvis du er sikker på, at du kun har svamp på den ydre del, kan du bruge Canesten® vaginalcreme eller Canesten® creme til at behandle svampen. Forskellen på de to er, at vaginalcremen (førstnævnte) udelukkende bruges til skedesvamp, men både kan bruges til indvendig og udvendig behandling, mens den regulære creme (sidstnævnte) ved skedesvamp kun kan bruges på de ydre kønsdele, men herudover også ved hudsvamp på resten af kroppen.

Du kan også bruge Canesten® kombipakning, men den indeholder også en vaginaltablet til behandling af svamp i den indre del af vagina, som du sandsynligvis ikke har brug for (hvis du vel og mærke kun har svamp i den indre del af vagina).

i den indre og på den ydre del af skeden

Du kan bruge Canesten® vaginalcreme eller Canesten® kombipakning til behandling af svamp i den indre og ydre del af vagina. Behandlingen bør starte på samme tid i begge områder, men den ydre del skal behandles i længere tid end den indre. Du kan læse mere om behandling vaginalcremen her og kombipakningen her.

Mænd

Canesten® creme er det eneste produkt i Canesten®-serien, der er egnet til mænd. Cremen kan anvendes mod svamp på næsten alle hudområder (inkl. penis), men bør ikke anvendes ved svamp i negle, skæg eller hovedbund. I disse tre tilfælde bør du søge læge.

Kvinder og mænd

Jeg er kvinde eller mand, og har svamp i dette område:

Skridtet

Svamp i skridtet kan behandles med Canesten® creme.

Fødderne

Fodsvamp kan behandles med Canesten® creme, men Lamisil® er normalt førstevalg. Hvis du tidligere har forsøgt at behandle fodsvamp med Lamisil® og behandlingen mislykkedes, er Canesten® creme dog en oplagt behandlingsmulighed. I dette tilfælde bør du dog overveje at gå til lægen for at få sikre en korrekt diagnose og behandling.

Overkroppen, armene eller benene

Svamp på overkroppen, armene eller benene (svamp i huden) kan behandles med Canesten® creme. Hvis du ikke allerede har været til lægen for at få stillet en diagnose, bør du absolut gøre dette, inden du påbegynder behandlingen.

neglene, skægget eller hovedbunden

Svamp i neglene, skægget eller hovedbunden kræver ofte systemisk behandling, hvilket sker med receptpligtige tabletter. Hvis du har svamp i et af disse områder bør du gå til lægen.

Ingen af de ovennævnte steder

Hvis beskrivelserne af svampeinfektionerne på denne side ikke passer med dine symptomer, bør du søge læge for at få stillet en korrekt diagnose. Hos lægen vil du også få yderligere information om behandling.

 

Canesten®-serien

I det følgende kan du læse om alle produkterne i Canesten®-serien. Ved hvert produkt finder du også et link til en artikel med yderligere information om produktet.

Canesten® creme 1%

Hvad: Creme til behandling af dermatofytter (skridtsvamp, ringorm m.fl.), gærsvampe (f.eks. Candida albicans som ofte er årsagen til skedesvamp), skimmelsvampe og pityriasis versicolor.

Hvor: Kan bruges mod svampeinfektioner på næsten alle hudområder, dog ikke i den indre del af vagina. Bør heller ikke anvendes ved svamp i negle, skæg eller hovedbund, da dette normalt kræver systemisk behandling.

Hvordan: Påsmøres 2 – 3 gange dagligt i 1 – 5 uger (afhængigt af hvor hurtigt symptomerne forsvinder samt hvilken type svamp man er inficeret med). Husk at læse vejledningen i indlægssedlen.

Læs evt. mere om Canesten® creme 1% her.

Canesten® vaginalcreme 1%

Hvad: Creme til behandling af skedesvamp.

Hvor: Kan bruges i den indre del af vagina såvel som på den ydre del.

Hvordan: Til behandling i den indre del af vagina; indfør cremen vha. de medfølgende applikatorer hver aften ved sengetid i 6 dage. Til behandling af de ydre dele af vagina; smør cremen på de inficerede områder 2 – 3 gange dagligt i 1 – 2 uger (fortsæt selvom symptomerne er forsvundet).

Læs evt. mere om Canesten® vaginalcreme 1% her.

Canesten® vaginaltablet 500 mg

Hvad: Vaginaltablet til behandling af skedesvamp (1 dags kur).

Hvor: Kan kun bruges i den indre del af vagina.

Hvordan: Indfør tabletten med den medfølgende applikator så dybt som muligt i vagina. Dette gøres ved sengetid.

Læs evt. mere om Canesten® vaginaltablet 500 mg her.

Canesten® vaginaltabletter 100 mg

Hvad: Vaginaltabletter til behandling af skedesvamp.

Hvor: Kan kun bruges i den indre del af vagina.

Hvordan: Indfør en tablet med den medfølgende applikator så dybt som muligt i vagina hver aften ved sengetid i 6 dage.

Læs evt. mere om Canesten® vaginaltabletter 100 mg her.

Canesten® kombipakning

Hvad: Vaginaltablet 500 mg + creme til behandling af skedesvamp.

Hvor: Kan både bruges i den indre del af vagina og på de ydre dele af vagina.

Hvordan: Indfør tabletten med den medfølgende applikator så dybt som muligt i vagina ved sengetid. De inficerede områder på de ydre dele af vagina smøres med cremen 2 – 3 gange dagligt i 1 – 2 uger. Behandlingen med de to produkter skal starte samme dag.

Læs evt. mere om Canesten® kombipakning her.

Bemærk at alle produkterne i Canesten®-serien er virksomme over for de samme typer svamp (dermatofytter, gærsvampe, skimmelsvampe og pityriasis versicolor), men at det i praksis kun er Canesten® creme, der anvendes til behandling af alle svampetyperne. De øvrige produkter anvendes udelukkende til behandling af skedesvamp.

Vær også opmærksom på at alle Canesten®-produkterne kun må anvendes til voksne og børn over 12 år. Behandling af børn i alderen 12 – 15 år bør foregå i samråd med en læge.

Hyppigt stillede spørgsmål

I det følgende får du svar på en række hyppigt stillede spørgsmål om produkterne i Canesten®-serien:

Findes der en Canesten® creme til mænd?

Canesten® creme er det eneste produkt i Canesten®-serien, der både kan bruges af både mænd og kvinder. Alle de øvrige produkter i serien anvendes udelukkende til behandling af skedesvamp hos kvinder.

Du kan læse mere om Canesten® creme til mænd her.

Er Canesten® en 1 dags behandling/kur?

Canesten® vaginatablet 500 mg er en 1 dags behandling af skedesvamp. De øvrige produkter skal anvendes over flere dage eller uger.

Hvordan bruger jeg Canesten®?

Det afhænger af hvilket produkt, du vil anvende. En forenklet forklaring ses her (du finder en mere detaljeret instruktion i de enkelte produkters respektive artikler samt i den medfølgende indlægsseddel):

Produkt Anvendelse
Creme Smøres på det inficerede hudområde 2 – 3 gange dagligt. Behandlingen varer 1 – 5 uger.
Vaginalcreme Indføres dybt i vagina hver aften ved sengetid i 6 dage. Ved svamp på de ydre kønsdele smøres cremen på det inficerede område 2 – 3 gange dagligt i 1 – 2 uger.
Vaginaltablet 500 mg Indføres dybt i vagina én gang ved sengetid.
Vaginaltabletter 100 mg Indføres dybt i vagina hver aften ved sengetid i 6 dage.
Kombipakning Tabletten indføres dybt i vagina én gang ved sengetid. Cremen smøres på det inficerede område 2 – 3 gange dagligt i 1 – 2 uger.

 

Bivirkninger

Canesten® medfører enkelte bivirkninger som både kan opstå i det behandlede område (lokale bivirkninger) og påvirke kroppen som helhed (systemiske bivirkninger). I det følgende er procentsatsen den procentdel af de behandlede, der har oplevet en eller flere af de pågældende bivirkninger:

  • Ikke almindelige (0,1 – 1%): kløe, udslæt, ubehag/smerte, irritation, stikkende/brændende fornemmelse.
  • Sjældne (0,01-0,1%): allergiske reaktioner såsom  pludseligt bevidsthedstab, lavt blodtryk, åndenød, nældefeber.
  • Ukendte: afskallende hud ved kønsorganerne, blæredannelse, væskeophobninger (ødemer), rødme i huden, bækkensmerter*, vaginalblødning*.

*Disse to bivirkninger optræder kun ved de produkter der anvendes i skeden – dvs. vaginalcreme og vaginaltabletter.

Ansvarsfraskrivelse: Alle informationer om medicin på NetPatient.dk stilles til gratis rådighed for vores brugere, men erstatter ikke lægekonsultation eller vejledning fra behandlere, apoteker o.lign. Hvis du er i tvivl om, hvordan et lægemiddel skal anvendes, bør du altid konsultere din praktiserende læge eller spørge på apoteket.