Svamp i huden (hudsvamp)

Speciallæge, dr.med. Peter Hansen

Sidst opdateret af redaktionen den 21. juni 2023

Svamp i huden kan medføre forskellige generende symptomer, men er i sig selv ufarligt. Det primære symptom er et rødt udslæt, der typisk også skæller og klør.

De fleste svampeinfektioner kan behandles forholdsvist nemt med svampedræbende cremer, opløsninger, tabletter eller shampoo. Hvilket middel man skal vælge, afhænger af hvilken svamp, der er tale om.

 

Håndkøbsmidler mod svamp i huden

Hvis du allerede har været til lægen og med sikkerhed ved, hvilken type svamp du har, kan du med fordel anvende et af håndkøbslægemidlerne nedenfor til behandling af infektionen. I mange tilfælde anbefales det første middel, Canesten 1% creme, fordi det erfaringsmæssigt er meget effektivt og desuden er virksomt over for mange forskellige typer svamp:

Canesten® 1% creme

  • Aktivstof: Clotrimazol
  • Anvendelse: Til behandling af dermatofytter (fodsvamp, neglesvamp, ringorm og lyskesvamp), gærsvampe (candida), pityriasis versicolor og skimmelsvampe.
  • Vejledning: Smøres på det ramte område 2 – 3 gange dagligt. Behandlingen fortsættes i 1 – 2 uger indtil symptomerne forsvinder og herefter i yderligere 3 dage (læs altid indlægssedlen før brug og følg instruktionerne nøje).

Du kan købe Canesten® 1% creme til en lav pris her:

Læs evt. mere om Canesten® her.

Lamisil® 1% creme

  • Aktivstof: Terbinafin
  • Anvendelse: Til behandling af dermatofytter (især fodsvamp) og pityriasis versicolor.
  • Vejledning: Rens og tør det ramte område og påfør cremen i et tyndt lag på og omkring hudsvampen. Ved dermatofytter anvendes cremen 1 gang dagligt i 1 uge, mens den ved pityriasis versicolor anvendes 2 gange dagligt i 1 uge (læs altid indlægssedlen før brug og følg instruktionerne nøje).

Du kan købe Lamisil® 1% creme til en lav pris her:

Hvis du allerede har forsøgt at behandle din svampeinfektion med midlerne ovenfor og behandlingen ikke virkede, bør du søge læge. Du kan også prøve et af de andre håndkøbsmidler mod svamp i huden:

OBS: Hvis det er første gang, du oplever symptomer på svamp i huden eller neglene, bør du opsøge læge for at få stillet en korrekt diagnose.

Læs evt. mere om behandling af svamp i huden og neglene nederst på denne side.

 

De forskellige typer hudsvamp

Følgende typer af svampe kan medføre svampeinfektion (mykose) i huden eller neglene:

Dermatofytose

Dermatofytose er en fællesbetegnelse for følgende svampeinfektioner: 

Som det fremgår af de latinske betegnelser ovenfor opdeles tinea efter svampenes forekomst på kroppen (capitis = hårbund, corporis = krop osv.). Der findes også tinea faciei, som forekommer i ansigtet, og tinea manuum, som forekommer på hænderne.

Candidiasis

Candidiasis kaldes også candiose eller candida i folkemunde, og skyldes gærsvampe – især arten candida albicans. Candidiasis kan opstå i slimhinderne samt de fleste hudområder af kroppen. Den forekommer hyppigst i skeden (skedesvamp) og næsthyppigst i munden (trøske). Herudover kan den som nævnt opstå i huden, hvor den hyppigst forekommer i varme fugtige områder med ringe lufttilførsel som f.eks. i hudfolder, skridtet mv. (intertrigo).

Candidasvamp kan også inficere negle, spiserøret, luftvejene, enkelte organer og sprede sig kroppen via blodet. De to sidstnævnte infektioner ses dog udelukkende hos svækkede patienter, der f.eks. har været behandlet med antibiotika over længere tid, har været igennem en operation el.lign.

Pityrosporose

Pityrosporose skyldes en gærsvamp kaldet Malassezia furfur eller Pityrosporum ovale, der er naturligt forekommende på huden. Den lever især i hårbunden, på brystet og ryggen, og trives særligt godt i hudområder med mange talgkirtler.

Pityrosporose kan vise sig som pityriasis versicolor eller follikulitis (hårsækbetændelse/hårkirtelbetændelse), men også være en del af årsagen til skæleksem (seboroisk dermatitis).

Pityriasis versicolor og follikulitis er begge hududslæt, der kan forekomme på hele kroppen, men næsten altid forekommer på overkroppen. Skæleksem forekommer især i ansigtet og hårbunden, men ses af og til også på andre dele af kroppen, hvor der er mange talgkirtler.

Symptomer

I det følgende gennemgås symptomerne på hver type svamp:

Dermatofytose

Børn er tilbøjelige til at få dermatofyse på armene, ansigtet eller hårbunden, mens voksne hyppigst rammes på fødderne, i neglene eller skridtet. Herunder ses symptomerne på svampeinfektioner i forskellige områder af kroppen:

  • Svamp i hårbunden: I hårbunden ses et eller flere velafgrænsede områder med afknækkede hår, hvor huden eventuelt skæller let. Der er normalt ingen eller kun lette gener (irritation eller kløe). I nogle tilfælde ses en plet eller endda en byld med kraftig betændelse.
  • Svamp på kroppen (ringorm): På kroppen ses runde eller ovale mærker, som varierer fra at være et par millimeter til flere centimeter i diameter. Kanterne er velafgrænsede, rødlige, ru og skællede. Svampen vokser “ud af”, så midten heler først. Kløen kan være meget kraftig.
  • Fodsvamp: Symptomerne starter typisk mellem de yderste tæer, hvor der opstår kløen og eventuelt et let skællende udslæt, som efterfølgende kan brede sig til resten af foden. Rødme og små blærer forekommer ofte.
  • Neglesvamp: Indledningsvist misfarves neglen, så den bliver gullig eller hvidlig. Herefter fortykkes neglen. Der kan opstå belægninger eller striber ned gennem neglen. Den kan også løsne sig fra det underliggende væv eller helt opløses nogle steder. Neglesvamp kan også angribe huden, hvilket kan medføre symptomer såsom smerte, svie og kløe.

Candidiasis

Når der opstår candidainfektion i huden, viser dette sig typisk ved rødt, fladt udslæt, der er skarpt afgrænset fra den omgivende hud. Udslættet medfører typisk kløe og evt. også smerter. Herudover kan små gule betændelsesknopper forekomme, ligesom der kan opstå hvidlige pletter uden for det ramte område.

Hos småbørn forekommer candidainfektioner ofte som bleudslæt – dvs. en irritation af huden i bleregionen, der medfører rødme og eventuelt også væskende hud i området.

Pityrosporose

Pityrosporose kan vise sig som pityriasis versicolor, folliculitis eller skæleksem:

  • Pityriasis versicolor: Pityriasis versicolor kan forekomme på hele kroppen, men optræder typisk på overkroppen – særligt på de øverste dele af ryggen og brystet – hvor den viser sig som brunlige, svagt rødlige eller hvidlige pletter, der skæller let. Pletterne kan starte med at være svagt rødlige eller brunlige og efterfølgende blive hvidlige. Dette ses ofte hos lyshudede patienter, som har fået lidt farve fra solen i løbet af sommeren og ved efterårstid opdager at pletterne er blevet lysere.
  • Follikulitis: Follikulitis er små infektioner i hårsækkene, der viser sig som små gullige kopper, der klør meget. De kan opstå overalt på kroppen, men optræder typisk i hårbunden og skægregionen eller på benene, overarmene, brystet eller ryggen. 
  • Skæleksem: Skæl og rødme i hårbunden og/eller omkring næsen og øjnebrynene. I hårbunden kan skællene være tørre, men de oftest fedtede og evt. også gullige. Symptomerne kan også optræde i armhulerne og omkring kønsdelene.

 

Forekomst

Hudsvamp (og neglesvamp) kan ramme alle mennesker, men der er forskelle på de enkelte svampeinfektioners forekomst i forskellige patientgrupper.

Dermatofytose

  • Svamp i hårbunden: Forekommer stort set kun hos børn – og især børn som er i tæt kontakt med andre børn og dyr. Omtrent 10% af alle kattekillinger er inficerede ringorm.
  • Svamp på kroppen: Forekommer hos børn og voksne – og især hvis de er i kontakt med dyr. Omtrent 10% af alle killinger er smittet har ringorm.
  • Fodsvamp: Forekommer hyppigst bland teenagere og unge voksne – især idrætsudøvere med tætsiddende fodtøj. Sjælden blandt børn. Omtrent 10 – 15% af befolkningen i Danmark har fodsvamp.
  • Neglesvamp: Forekommer hos ca. 2 – 8% af befolkningen og er mest almindelig hos voksne. Forekomsten stiger med alderen og et studie har vist, at 15 – 20% af voksne over 40 år har neglesvamp. Herudover er forekomsten høj blandt idrætsudøvere med tætsiddende fodtøj og individer med svækket immunforsvar.

Candidiasis

Forekomsten af candidainfektioner er høj blandt:

  • Børn der bruger ble (bleudslæt)
  • Overvægtige voksne
  • Diabetikere og andre personer med svækket immunforsvar

Hos voksne opstår candidiasis typisk i varme fugtige områder af kroppen såsom i hudfolder, skridtet osv.

Pityrosporose

Pityrosporose forekommer især hos teenagere og yngre voksne. 

  • Pityriasis versicolor: I Nordeuropa er forekomsten 1 – 2%, men i varmere klimaer er den langt højere (op til 50% i nogle områder).
  • Follikulitis: Der findes kun meget få data forekomsten af follikulitis; man ved bl.a. at visse former af follikulitis forekommer hyppigere blandt bestemte racer.
  • Skæleksem: Forekommer hyppigst blandt småbørn og yngre mænd. Blandt spædbørn under 3 måneder er forekomsten 70%, hvor tilstanden kendes som arp. Omkring 5% af alle unge voksne har skæleksem. Læs evt. mere om skæleksem her.

 

Diagnose

Symptomerne på svamp kan minde om symptomerne på mange andre hudsygdomme. Derfor er det vigtigt, at lægen undersøger svampeinfektionen, hvis det er første gang, du har den.

I mange tilfælde vil lægen kunne stille diagnosen ud fra symptomerne, men i nogle tilfælde et svampeskrab være nødvendigt. Skrabet er en lille hudprøve fra det ramte område, som undersøges med et mikroskop og/eller indsendes til dyrkning på et laboratorium.

 

Behandling af svamp i huden

I de fleste tilfælde kan svampeinfektioner behandles forholdsvist nemt. Selve behandlingen foregår med cremer, opløsninger, tabletter eller shampoo, der enten hæmmer eller dræber svampen. Hvilket middel der anvendes, afhænger af hvilken type svamp, der er tale om.

Varigheden af behandlingen afhænger af, hvilket svampemiddel der anvendes og hvor svampen sidder.

Dermatofytose

  • Svamp i hårbunden: Svampemiddel i tabletform og svampedræbende shampoo (begge receptpligtige). Hvis der er dannet en byld i hårbunden kan behandlingen også inkludere binyrebarkhormon.
  • Svamp på kroppen (ringorm): Lokalbehandling med et svampemiddel og evt. også med tabletter. Midlerne til lokalbehandling fås i håndkøb (Canesten 1% creme eller Brentan® creme), mens tabletkuren er receptpligtig.
  • Fodsvamp: Lokalbehandling med et svampemiddel og evt. også med tabletter. Midlerne til lokalbehandling er håndkøbslægemidler (Canesten 1% cremeBrentan® creme, Lamisil® 1% creme eller Lamisil® Once), mens tabletkuren er receptpligtig.
  • Neglesvamp: Normalt en receptpligtig tabletkur i kombination med en svampedræbende neglelak, som enten fås i håndkøb eller på recept.

Candidiasis

  • Candidiasis: Kan meget ofte behandles med et håndkøbslægemiddel (Canesten 1% creme), men i nogle tilfælde kan en receptpligtig tabletkur være nødvendig.

Pityrosporose

  • Pityriasis versicolor: Normalt behandles udbruddet med en svampedræbende shampoo (Nizoral® 1% shampoo) eller selen-holdig shampoo. Lamisil® 1% creme kan også anvendes, fordi den indeholder terbinafin. Selvom det sjældent er nødvendigt, kan man også behandle med pityriasis versicolor en receptpligtig tabletkur.
  • Follikulitis: Almindelig sæbe med vand og evt. også en klorhexidin-holdig sæbe. I nogle tilfælde kan behandling med antibiotika eller tabletter være nødvendig.
  • Skæleksem: Ved skæleksem i hårbunden anvendes svampedræbende shampoo (Nizoral® 1% shampoo), som også kan have en vis virkning på eksem på overkroppen. Herudover anvendes svampedræbende creme i ansigtet og på overkroppen (Nizoral® 2% ). I nogle tilfælde kan milde binyrebarkhormoncremer også anvendes. Endelig kan behandling med tabletter, røntgenstråler mv. også komme på tale.

Selvom behandlingen af de fleste hudsvampe ofte er meget enkel, har de i mange tilfælde en tendens til at vende tilbage.

 

Alternativ behandling af svamp i huden

I forbindelse med at alternativ behandling er blevet mere populært de senere år, er der nogle hjemmesider og alternative behandlere, der anbefaler olier, udtræk o.lign. mod svamp i huden.

Naturmidlernes virking på de forskellige typer svamp er ikke dokumenteret, men man kan naturligvis prøve sig frem og se om midlerne har en effekt – og gerne i samråd med sin praktiserende læge.

De naturmidler der typisk anbefales, er: neemolie, tea tree olie, kamilleolie og aloe vera. Anvendelsen er simpel; smør olien på det ramte område og lade det trænge ind i huden. Bemærk at nogle olier skal opblandes med andre olier eller vand, da de ellers er for skrappe for huden. Husk dog at huden altid bør holdes tør i løbet af dagen, når man har svamp i huden.

 

Undgå svampeinfektioner i huden

Svamp i huden kan undgås ved at tage følgende forholdsregler:

Fødderne

  • Brug klipklappere i svømmehaller og fælles vådrum
  • Tør altid fødderne grundigt efter bad
  • Sørg for at fødderne får rigeligt luft hver dag
  • Skift strømper hver dag og brug evt. bomuldsstrømper
  • Sko kan være inficerede med hudsvamp – især hvis man ikke har brugt strømper, når man har haft dem på
  • Undgå tætsiddende gummisko, der gør det svært for huden at ånde

Håndklæder

  • Del ikke håndklæde med andre
  • Læg ikke håndklædet på gulvet i svømmehallen eller træningscentret
  • Når du bruger et håndklæde på dele af kroppen, der er inficeret med hudsvamp, bør du ikke bruge det på andre dele af kroppen
  • Vask håndklæder, strømper og andet tøj, der er i kontakt med svamp ved minimum 60°C for at slå svampesporerne ihjel

Specifikt for enkelte typer svamp

  • Ringorm: Undgå kontakt med katte og hunde (især kattekillinger), der kan være inficerede. Husk også at behandle de inficerede dyr for at undgå fremtidig smitte.
  • Bleudslæt: Hvis dit barn har bleudslæt, bør du skifte ble ofte og lade numsen lufttørre – herudover findes der også forskellige babycremer mod “rød numse”, som bør anvendes.
  • Candidiasis: Hvis du har candidasvamp i hudfolderne, kan du med fordel stofklude el.lign. imellem folderne for at holde dem fri for fugt. Talkum og cremer bør ikke anvendes.
  • Pityriasis versicolor: Undgå brug af fede cremer, hvis du har eller har haft pityriasis versicolor.

Her kan du desuden læse mere om effektiv og sikker pleje af hudsvamp fra Astion Pharma.

 


Du kan købe Canesten® 1% creme til en lav pris her: