Svovlsæbe

Speciallæge, dr.med. Peter Hansen og farmaceut, cand.pharm. Birgitte Andersen

Sidst opdateret af redaktionen den 18. april 2023

Svovlsæbe kan både bruges mod specifikke hudlidelser og som almindelig sæbe til grundig rengøring af huden. I denne artikel kan du læse om, hvad svovlsæbe kan bruges til, men også om hvor sæben kan købes.

 

Hvor kan man købe svovlsæbe?

Svovlsæbe kan være vanskeligt at fremskaffe, fordi kendskabet til sæben og dens anvendelsesmuligheder ikke er særligt udbredt (især i Danmark). Vi anbefaler derfor at man køber sæben fra Amazon, hvor der findes et stort udvalg og man desuden kan handle trygt:

Svovlsæberne ovenfor er alle velegnede til behandling af bumser, skæleksem og andre hudproblemer (læs mere nedenfor). Alle produkterne der ses ovenfor, leveres til Danmark.

Hvad kan svovlsæben bruges til?

Svovlsæbe kan bl.a. bruges mod følgende hudlidelser:

  • Akne: Svovlen i svovlsæbe har en rensende og let udtørrende virkning på huden, hvilket er fordelagtigt ved akne (bumser), hvor huden har en tendens til at være fedtet. Den udtørrende virkning kan mindske inflammationen i bumser og desuden have en gavnlig effekt på hudorme.
  • Skæleksem: Skæleksem forårsages af en hudsvamp og medfører fedtede eller tørre skæl i hovedbunden og eventuelt også ansigtet. Fordi svovlsæbe er svampedræbende, kan den anvendes ved skæleksem. Der findes dog andre behandlingsmuligheder, som bør overvejes, før svovlsæben anvendes – læs mere herom i vores artikel om skæleksem.
  • Rosacea: Rosacea er en hudsygdom, der medfører rødme og rødlige knopper i ansigtet. Den kan også ramme hovedbunden, halsen, ørerne og brystet. Svovlsæbe kan i nogle tilfælde mindske rødmen og størrelsen af knopperne ved rosacea.
  • Fnat: Selvom fnat som udgangspunkt bør behandles med lægemidler, har svovlsæbe en hæmmende virkning på de mider, der forårsager sygdommen. Hvis du har fnat, bør du dog altid opsøge læge.

 

Forholdsregler

Følgende forholdsregler bør tages, før du anvender svovlsæbe og under anvendelsen:

  • Allergier: Allergiske reaktioner ved brug af svovlsæbe er sjældne, mens hvis de forekommer, bør brugen af svovlsæben ophøre. Herudover bør du kontakte lægen. 
  • Amning: Selvom der ikke findes nogle studier, som har påvist, at der en risiko for spædbarnet ved at anvende svovlsæbe samtidig med, at man ammer, bør man alligevel opveje fordele mod ulemper (1). Vores anbefaling er, at man ikke anvender svovlsæber under amning og i hvert fald ikke på brysterne.