Terbinafin creme

Speciallæge, dr.med. Peter Hansen og farmaceut, cand.pharm. Birgitte Andersen

Sidst opdateret af redaktionen den 04. januar 2023

Terbinafin creme bruges til behandling infektioner med svampe, der er følsomme for terbinafin. Dette kan f.eks. være fodsvamp eller ringorm. I praksis bruges terbinafin creme især til behandling af fodsvamp og mokkasinsvamp.

På det danske marked findes der tre forskellige terbinafin cremer:

Alle midlerne fås i håndkøb og er ikke forbeholdt til salg på apoteker (dvs. de kan også købes på visse tankstationer, supermarkeder o.lign.).

Herudover kan terbinafin cremerne Lamisil® og Finigen med fordel købes på internettet, hvor priserne ofte er lavere end i de fysiske butikker:

 

Lamisil®

Lamisil® kan købes til en lav pris her:

 

Finigen

Finigen kan købes til en lav pris her:

Hvad er terbinafin?

Terbinafin er et stof, der bruges i svampedræbende lægemidler. Det er kun virksomt over for svampe, der er følsomme for stoffet. Terbinafin nedbryder cellemembranerne hos terbinafinfølsomme svampe, så de dræbes.

Terbinafin findes både som creme, kutanopløsning og tabletter. Cremerne og kutanopløsningen anvendes til lokalbehandling af svampeinfektioner, hvor de påføres direkte på det angrebne hudområde. Tabletterne anvendes til systemisk behandling, hvor svampen bekæmpes i kroppen som helhed. Alle cremer samt kutanopløsningen fås i håndkøb, mens alle tabletterne er receptpligtige.

 

Bivirkninger

Terbinafin creme tåles generelt godt og medfører meget få bivirkninger. Ifølge Lægemiddelstyrelsen er der pt. kun én kendt bivirkning af terbinafin, når det anvendes lokalt på huden: Allergiske reaktioner. Denne bivirkning kan forekomme hos 0,1 – 1% af de behandlede.

Terbinafin tabletter kan medføre mange andre bivirkninger, hvilket bl.a. hænger sammen med, at de anvendes systemisk og derfor påvirker kroppen på en helt anden måde.

 

Graviditet og amning

Terbinafin creme må kun anvendes af gravide efter aftale med lægen. Cremerne må ikke anvendes i ammeperioden.

 

Børn

Cremer der indeholder terbinafin må generelt ikke anvendes af børn under 12 år, da der ikke er tilstrækkelige erfaringer med anvendelse i denne aldersgruppe. Hvis dit barn har svamp, bør du opsøge læge.

Ansvarsfraskrivelse: Alle informationer om medicin på NetPatient.dk stilles til gratis rådighed for vores brugere, men erstatter ikke lægekonsultation eller vejledning fra behandlere, apoteker o.lign. Hvis du er i tvivl om, hvordan et lægemiddel skal anvendes, bør du altid konsultere din praktiserende læge eller spørge på apoteket.