Arbejds-EKG (hjertekardiogram under arbejde)

Speciallæge, dr.med. Peter Hansen

Sidst opdateret af redaktionen den 12. oktober 2021

Denne undersøgelse anvendes til at undersøge om hjertet får ilt nok under belastning.

Har patienten f.eks. tendens til hjertesmerter i forbindelse med fysisk aktivitet, og er hjertekardiogrammet i hvile normalt, kan man med denne undersøgelse, under standardiserede forhold, vurdere om de beskrevne smerter kommer fra hjertet.

Undersøgelsen foregår ved at patienten cykler på en kondi-cykel hvor belastningen bliver større og større. Når belastningen på cyklen bliver større, bliver det arbejde hjertet skal yde også større, og er der f.eks. forkalkning i hjertes blodkar, vil man få brystsmerter, og der vil komme forandringer i hjertekardiogrammet.

 

Forberedelser til undersøgelsen?

Patienten bør kun indtage et lettere måltid ca. 3 timer før mødetidspunktet for undersøgelsen. Patienten bør ikke have røget og de sidste 2 timer før undersøgelsen må man ikke have indtaget nitroglycerin. Det er en god idé at patienten medbringer praktiske sko og beklædning til undersøgelsen.

Hvordan foregår undersøgelsen?

Undersøgelsen foregår f.eks. på en kondicykel. Hjerterytmen bliver fulgt på et hjertekardiogram, så der placeres elektroder på kroppen svarende til et almindeligt hjertekardiogram. Desuden måles der blodtryk og puls flere gange under undersøgelsen. Efter cykeltesten skal patienten ligge på en briks i 5 minutter, mens der fortsat måles puls og blodtryk

 

Hvor længe tager undersøgelsen?

Ca. 1 time.

 

Ubehag?

Nej, medmindre patienten får ubehag af fysisk arbejde.

 

Hvornår får man svar?

For indlagte patienter vil der være svar efter 1-2 dage, mens ambulante undersøgelsessvar foreligger efter ca. 3 dage.

 

Relevante Links