Creme mod svamp (svampedræbende creme)

Speciallæge, dr.med. Peter Hansen og farmaceut, cand.pharm. Birgitte Andersen

Sidst opdateret af redaktionen den 26. april 2023

Creme mod svamp (svampedræbende creme) er et bredt udtryk, der dækker over mange forskellige præparater. Denne artikel er opdelt i to afsnit:

  • Cremer opdelt efter deres anvendelse på kroppen
  • Oversigt over svampedræbende cremer i håndkøb

 

Cremer opdelt efter deres anvendelse på kroppen

Her se de håndkøbscremer, der kan anvendes til at behandle svampeinfektioner på forskellige dele af kroppen:

Cremer mod svamp i huden

Følgende midler kan bruges mod svamp i huden:

Canesten® cremeNizoral® cremeBrentan® cremeFinigen cremeLamisil® creme.

Cremer mod svamp i skridtet/lysken

Følgende midler kan bruges mod svamp i skridtet/lysken:

Canesten® cremeBrentan® cremeFinigen creme.

Cremer mod svamp i skeden/underlivet

Følgende midler kan bruges mod svamp i skeden/underlivet:

Canesten® vaginalcreme.

Cremer mod svamp på penis/glans

Følgende midler kan bruges mod svamp på penis/glans:

Canesten® creme.

 

Oversigt over svampedræbende cremer i håndkøb

I det følgende gennemgår vi kort anvendelsesmulighederne for de svampedræbende cremer, der fås i håndkøb på det danske marked.

Ved hvert produkt er der et link til en uddybende artikel, men også til en forhandler hvor produktet kan købes. For overblikkets skyld har vi kun medtaget den største pakning, men hvis du klikker dig videre til forhandleren, vil du normalt også kunne se de øvrige pakningsstørrelser.

Canesten® creme

Canesten® creme anvendes ved eksempelvis fodsvamp, ringorm eller svamp på de ydre kønsdele m.fl. Canesten® er kun virksomt over for svampe, der er følsomme for clotrimazol. Du kan købe Canesten® her:

Canesten® vaginalcreme

Canesten® vaginalcreme anvendes ved svamp i de indre kønsdele hos kvinder (skedesvamp). Canesten® er kun virksomt over for svampe, der er følsomme for clotrimazol. Du kan købe Canesten® vaginalcreme her:

Nizoral® creme

Nizoral® creme anvendes ved svamp i huden (dermatofytter og pityriasis versicolor) og skæleksem (seboroisk dermatitis). Nizoral® er kun virksomt over for svampe, der er følsomme for ketoconazolDu kan købe Nizoral® her:

Brentan® creme

Brentan® creme anvendes mod ringorm, fodsvamp og svamp på de ydre kønsdele. Brentan® indeholder miconazol og er kun virksomt over for svampe, der er følsomme for dette stof. Du kan købe Brentan® her:

Finigen creme

Finigen creme anvendes mod især mod fodsvamp, men kan også bruges mod andre svampeinfektioner i huden som f.eks. ringorm eller pityriasis versicolor. Finigen indeholder terbinafin og er kun virksomt over for svampe, der er følsomme for dette stof. Du kan købe Finigen her:

Lamisil® creme

Lamisil® creme er ligesom Finigen en terbinafin creme, der især anvendes mod fodsvamp, men også ringorm og pityriasis versicolor. Du kan købe Lamisil® her:

Terbistad

Terbistad indeholder – ligesom Lamisil® creme og Finigen creme – stoffet terbinafin, og anvendes derfor til de samme formål. Terbistad creme kan købes på nogle apoteker.

Hvilken creme skal man vælge?

Hvis du har svamp – og især hvis det er første gang eller du kun har mistanke om at have svamp – bør du altid søge læge for at få stillet en diagnose. Det er vigtigt, fordi de forskellige svampearter, skal behandles på forskellige måder.

Hvis du tidligere har haft svamp og med succes har behandlet infektionen med et bestemt middel, og nu har den samme infektion igen, kan du forsøge dig med det middel, du brugte sidst. Hvis du f.eks. har haft fodsvamp og du fra sidste behandling ved, at Lamisil® er virksomt over for svampen, kan du påny behandle infektionen med Lamisil®. Du kan også anvende et andet middel med samme aktivstof (ved Lamisil® f.eks.  kan du bruge Finigen eller Terbistad).

Hvis ikke svampecremen virker, bør du søge læge. Dette gælder også, hvis har hyppigt tilbagevendende eller kroniske svampeinfektioner.

 

Se evt. også vores temaforside om svamp her.

Ansvarsfraskrivelse: Alle informationer om medicin på NetPatient.dk stilles til gratis rådighed for vores brugere, men erstatter ikke lægekonsultation eller vejledning fra behandlere, apoteker o.lign. Hvis du er i tvivl om, hvordan et lægemiddel skal anvendes, bør du altid konsultere din praktiserende læge eller spørge på apoteket.