Borreliose

Speciallæge, dr.med. Peter Hansen

Sidst opdateret af redaktionen den 12. oktober 2021

Anbefalede flåtfjernere kan købes her.

 

Borreliose er en infektionssygdom, der kan opstå som følge af et bid fra skovflåten. Sygdommen kaldes også ”Lymes” sygdom efter den by i USA hvor sygdommen først blev beskrevet.

Borreliose skyldes en såkaldt spirokæt, der tager ophold i små pattedyr, blandt andet små gnavere. Infektionen spredes så via skovflåten til mennesker.

 

Hvad er årsagen til borreliose?

Borreliose skyldes en såkaldt spirokæt der spredes fra en inficeret skovflåt. Skovflåten bliver smittet med spirokæten allerede i larvestadiet, når larven suger blod fra et inficeret dyr. Voksne flåter suger fortrinsvis blod fra større dyr. Spirokæten bliver opformeret i skovflåtens tarm, og smitten spredes så fra skovflåten til mennesket når skovflåten bider. Blot 10-15 % af flåterne er smittede så riskoen for at blive smittet ved et skovflåtebid er forholdsvis lille.

 

Hvem får borreliose?

Alle kan få borreliose. I Danmark overføres sygdommen fra skovflåten til mennesket typisk i sensommeren og det tidlige efterår hvor man færdes i naturen med let påklædning. I Danmark ses mellem 200 og 300 tilfælde om året.

 


Disse produkter anbefales til at undgå og fjerne skovflåter:

Undgå skovflåter

Fjern skovflåter


 

Hvad er symptomerne på borreliose?

Det første symptom kan være det bid, som nogle vil mærke skovflåten giver – men fordi man er blevet bidt, er man ikke nødvendigvis blevet smittet. Flåten begynder først at overføre bakterier efter et døgn. Det er vigtigt at fjerne skovflåten så hurtigt som muligt, uden at denne afgiver bakterier til blodet. Der er mange forskellige forslag til hvordan det mest effektivt gøres. Der findes specielle flåt-fjernere, som normalt er den bedste løsning.

Anbefalede flåtfjernere kan købes her.

Efter skovflåtens bid kommer der en rød plet, hvor skovflåten bed. I typiske tilfælde vil den røde plet vokser i størrelse i løbet af 1 til 4 uger, samtidig med at dette udslæts centrum bleger af. Eksemet betegnes erythema migrans. Det nævnte udslæt kan også optræde andre steder på kroppen end der hvor skovflåten bed. Udslættet optræder ikke hos alle der er smittet, i stedet kan andre opleve nogle af borreliosens andre symptomer. Disse symptomer kan minde om almindelig influenza, dvs. træthed, hovedpine, let feber, muskel- og/eller ledsmerter samt hævelse af lymfeknuder.

Sygdommen kan kompliceres med f.eks. neuroborreliose, ledbetændelse eller hjertegener (se nedenfor).

Hunde og katte, som ofte er angrebet af skovflåter, kan også blive smittet. Symptomerne er forskellige fra menneskers, men kan udvikle sig alvorligt. Dyret vil typisk have feber, manglende appetit, hævede kirtler. Nogle kæledyr halter også. Infektionen kan i værste fald føre til nyre- og hjertesvigt.

Hvordan stilles diagnosen borreliose?

Når patienten beskriver bid fra en skovflåt, og efterfølgende symptomerne med eller uden hududslæt vil lægen tænke på borreliose og evt. ved tvivl om diagnosen, tage en blodprøve. Blodprøven er ikke 100% sikker, men kan ofte vise om patienten har dannet antistoffer mod borrelia. Blodprøven skal tages mellem 2 og 4 uger efter skovflåtens bid. Fordi blodprøven er negativ kan man stadig godt have sygdommen.

 

Hvordan behandles borreliose?

Stilles diagnosen tidligt vil behandling med penicillin i tabletform være tilstrækkeligt. Behandlingen gives i 10 dage. Har man allergi overfor penicillin, anvendes f.eks. tetracyclin. Hvis der er komplikationer (se nedenfor) er indlæggelse nødvendig, idet behandling med antibiotika så skal gives direkte i blodbanen.

 

Hvad er komplikationerne til borreliose?

Neuroborreliose: I nogle tilfælde kan en infektion med borrelia kompliceres med tilstanden neuroborreliose. Infektionen har angrebet centralnervesystemet og kan give anledning til ganske forskellige symptomer. Komplikationen optræder hos ca. 15% af borrelia smittede. Komplikationen kan optræde allerede efter 1 uge, men kan også opstå op til et halvt år efter flåtens bid.

Typiske symptomer er smerter højt i ryggen, dvs. mellem skulderblade og i nakken, evt. med  nedsat kraft i en muskel. Der kan opstå lammelse af ansigtsnerverne eller sjældnere hjernehindebetændelse (meningitis). Man bør være opmærksom på at man godt kan udvikle neuroborreliose uden først at have haft symptomer på en borrelia infektion.

Neuroborreliose kræver omgående lægebehandling. Hovedparten af de inficerede kommer sig dog uden mén.

Ledbetændelse: Ses kun sjældent i Danmark. Symptomerne kommer uger til måneder efter skovflåtbidet. Det er oftest kun ét eller få led der er ramt af hævelse, rødme og varme. Symptomerne svarer til almindelige gigtsymptomer, og ved behandling svinder symptomerne igen.

Hjertekomplikationer: Borreliose kan give anledning til betændelse i hjertet (myocarditis) med påvirkning af hjerterytmen, svimmelhed og nedsat hjertefunktion.