Hovedpine (cephalalgi / hemicrani)

Overlæge, dr.med. Helle K. Iversen og overlæge, dr.med. Rigmor Jensen

Sidst opdateret af redaktionen den 26. april 2023

Hovedpine er forholdsvist almindeligt og kan ramme alle. De fleste tilfælde kan klares med smertestillende midler – men i nogle tilfælde kan det være så godt som umuligt at slippe af med.

Hovedpine kan inddeles 4 forskellige typer – spændingshovedpine, klyngehovedpine, migræne og medicinfremkaldt hovedpine – som du kan læse mere om i denne artikel.

 

Hvad er hovedpine?

Hovedpine kan inddeles i fire typer, som du kan læse mere om i deres respektive artikler:

 

Spændingshovedpine

Spændingshovedpine er den mest almindeligt forekommende hovedpinetype. Praktisk talt alle mennesker har haft spændingshovedpine og de fleste får den et par gange årligt. Langt de fleste anser hovedpinen for at være ufarlig og behandler den eventuelt med smertestillende midler såsom paracetamol, ibuprofen m.fl. Nogle mennesker får dog spændingshovedpine med jævne mellemrum og er derfor mere plaget af den. Patienter i denne gruppe begynder ofte at bruge smertestillende medicin på daglig basis, hvilket ikke er hensigtsmæssigt.

Læs mere om spændingshovedpine her.

 

Klyngehovedpine

Klyngehovedpine kaldes også Hortons hovedpine og er sjældent forekommende. Hovedpinen rammer især mænd og starter normalt i 25 – 30 års alderen. Diagnosen stilles ofte først 5 år efter hovedpinens debut. Klyngehovedpine forekommer i anfald, som kendetegnes ved at de er gentagende, voldsomme, jagende og halvsidige (dvs. de konsekvent forekommer i den samme side af hovedet). Klyngehovedpine kan behandles med med medicin og indånding af ren ilt. Behandlingen af klyngehovedpine bliver ofte vanskeligere, hvis hovedpinen bliver kronisk.

Læs mere om klyngehovepine (Horton's hovedpine) her.

Migræne

Migræne er en kronisk sygdom, der manifesterer sig i anfald (migræneanfald). Disse anfald kan påvirke patientens liv på lige fod med andre kroniske sygdomme, hvis de forekommer hyppigt nok (f.eks. et par gange om måneden). Migræne er ofte genetisk betinget, men arveligheden er endnu ikke helt forstået. Der findes adskillige muligheder for at behandle migræne, som strækker sig over både medicin, massage og smertehåndtering.

Læs mere om migræne her.

 

Medicinfremkaldt hovedpine

Hovedpineanfald kan udløses af smertestillende medicin (paracetamol o.lign.), hvis man tager det dagligt i mere end 3 måneder. I de værste tilfælde de forskellige typer hovedpine falde sammen, så man får en følelse af uafbrudt hovedpine. Behandling af medicinfremkaldt hovedpine består i at stoppe indtaget af smertestillende medicin, hvilket i nogle tilfælde kan nødvendiggøre afvænning på sygehus.

Læs mere om medicinfremkaldt hovedpine her.

 

Anbefalede bøger

Følgende bøger anbefales for yderligere information om hovedpine generelt: