Kløe mellem tæerne

Speciallæge, dr.med. Peter Hansen

Sidst opdateret af redaktionen den 25. april 2023

Selvom kløe mellem tæerne i mange tilfælde kan være et symptom på fodsvamp, behøver det ikke nødvendigvis at være tilfældet. 

I denne artikel finder du de 4 mest almindelige årsager til kløe mellem tæerne med informationer om hvordan du slipper af med kløen.

 

Hvorfor klør det mellem tæerne?

Der kan være flere årsager til, at det klør mellem tæerne – og du skal først og fremmest finde årsagen. De mest almindelige årsager er følgende:

 • Generel irritation
 • Fodsvamp
 • Pompholyx
 • Skoeksem

Flere af ovenstående årsager kan medføre voldsom kløe mellem tæerne.

I afsnittene nedenfor kan du læse mere om symptomerne på de enkelte sygdomme og tilstande ovenfor. Dette kan forhåbentligt hjælpe dig til, at finde ud af, hvad kløen skyldes. I modsat fald bør du søge læge.

 

Generel irritation

Når man går med sko hele dagen, kan der i mange tilfælde være en tendens til, at der opstår forskellige gener på fødderne – heriblandt mellem tæerne. Dette skyldes, at fødderne for de flestes vedkommende er indelukkede mange timer ad gangen i hverdagen.

Uhensigtmæssigt fodtøj, vejrforhold, forskellige aktiviteter osv. er alle faktorer, der kan påvirke miljøet i vores sko og omkring vores fødder. Hertil kommer, at mange plejer deres hud i f.eks. ansigtet og på hænderne hver dag, men fuldstændig negligerer huden på deres fødder.

Hvis du har kløe mellem tæerne og ikke umiddelbart mener, at det skyldes en sygdom, kan du med fordel afprøve et eller flere af følgende produkter til fodpleje:

Australian Bodycare Foot Repair

Australian Bodycare Foot Repair er specielt udviklet til at behandle kløe, svie og rødme mellem tæerne. Den er baseret på te træ olie, som er kendt for sine helbredende egenskaber og som erfaringsmæssigt er meget virksomt mod mindre hudskaber som f.eks. sprækker og afskallende hud på fødderne og mellem tæerne. Du kan købe Australian Bodycare Foot Repair her:

Gehwol Fusskraft

Gehwol Fusskraft findes i to varianter, der begge forebygger fodlugt, fodsvamp og kløe mellem tæerne. Forskellen på de to er, at den blå giver en følelse af naturlig friskhed i fødderne og tæerne, mens den røde varmer og giver velvære til trætte, belastede og ømme fødder. Du kan købe Gehwol Fusskraft blå her og Gehwol Fusskraft rød her:

 

Fodsvamp

Fodsvamp er en forholdsvis almindelig svampeinfektion, der estimeres at forekomme blandt 10 – 15% af befolkningen i Danmark.

Symptomerne kan være forskellige fra person til person, men inkluderer normalt en eller flere af følgende:

 • Svien, rødme og kløe mellem tæerne og/eller i fodsålerne
 • Kløe og revner mellem tæerne og/eller i fodsålerne
 • Tyk og skællende hud på fødderne eller tæerne
 • Små, kløende, væskefyldte blærer eller knopper (evt. mellem tæerne)
 • Sprækker i huden og afskallende hud (særligt mellem tæerne samt i fodsålerne)
 • En rødlig (klart afgrænset) kant mellem den raske og den syge hud

Kløen og svien ses særligt i de yderste tæer, hvor infektionen typisk starter. 

Fodsvamp behandles som udgangspunkt med håndkøbslægemidler. Som førstevalg anbefaler vi Lamisil® Once:

Lamisil® Once

Lamisil® Once er en kutanopløsning, der indeholder et stof kaldet terbinafin, som dræber fodsvamp. Lamisil® Once er en effektiv behandling, idet opløsningen kun skal anvendes én enkelt gang (alle andre cremer mod fodsvamp skal anvendes hver dag i 1 – 2 uger). Lamisil® Once kan købes her:

Du kan læse mere om Lamisil® Once her og om fodsvamp her.

 

Pompholyx

Pompholyx (dyshidroisk eksem) er også en mulig årsage til, at det klør mellem tæerne.

Pompholyx er en form for eksem, der hyppigst forekommer i alderen 20 – 40 år.

Det mest karakteristiske symptom på pompholyx er kløende, væskefyldte knopper, der forekommer på tæerne og fodsålerne, og/eller hænderne. Herudover forekommer rødme afskallende hud også ofte. Kløen kan i nogle tilfælde være voldsom.

Behandlingen tager først og fremmest udgangspunkt i at undgå kontakt med eventuelle irritanter – dvs. kemikalier fra f.eks. shampoo, sæbe, rengøringsmidler el.lign., som kan udtørre eller på anden vis irritere huden.

Kløe mellem tæerne der skyldes pompholyx, vil typisk være udløst af en eller flere af følgende faktorer omkring fødderne:

 • Varme
 • Sved
 • Friktion
 • Overfølsomhed over for bestanddele i visse metaller i skoene (f.eks. nikkel eller krom)

Bemærk at følelsesmæssige faktorer såsom stress også kan biddrage til udvikling af pompholyx på fødderne såvel som hænderne.

Følgende produkter kan anvendes mod pompholyx på fødderne:

Barrierecreme

Barrierecreme modvirker effektivt udtørring af huden mellem tæerne og på fødderne i øvrigt, hvilket kan være en af primære årsager til kløe mellem tæerne. Cremen kan anvendes efter behov. Du kan evt. tage et ekstra par strømper på for mindske friktion samt for at holde på fugten. Bemærk dog at fødderne helst ikke må blive for varme, da dette kan forværre forekomsten af pompholyx på fødderne og mellem dine tæer. Vi anbefaler denne barrierecreme:

Creme med binyrebarkhormon

Binyrebarkhormon-creme hæmmer inflammation og hjælper helingen ved pompholyx og andre former for eksem mellem tæerne. Binyrebarkhormon har desuden en kløestillende virkning. I håndkøb kan man i dag kun få Mildison® Lipid, som er et svagtvirkende præparat. Du kan købe Mildison® Lipid her:

Se flere pakningsstørrelser

Antihistaminer

Antihistaminer bør kun anvendes i tifælde, hvor kløen forstyrrer din søvn eller hvis kløen er meget udtalt i fødderne og tæerne. Antihistaminer har en begrænset kløestillende effekt ved pompholyx, så formålet her er især at forbedre nattesøvnen, idet antihistaminerne virker søvndyssende.

Håndkøbslægemidlerne Postafen® og Benylan® er begge antihistaminer, der har en sløvende virkning (som kan forbedre nattesøvnen) og mindske kløe ved pompholyx:

Husk at læse indlægssedlen før anvendelse og kontakt din læge eller personalet på apoteket, hvis du har spørgsmål.

Du kan læse mere om pompholyx/dyshidroisk eksem her.

 

Skoeksem

Sko indeholder forskellige kompenenter, der kan give såkaldt skoeksem. Allergien kan bl.al skyldes krom, farvestoffer, skolim mv.

Skoeksem er en form for allergisk kontakteksem, der oftest viser sig på fodryggen. 

Diagnosen stilles ved hjælp af en såkaldt lappetest med udgangspunkt i den europæiske basisserie. Denne serie af hudtests består af 3 plastre, som indeholder 35 kendte allergifremkaldende stoffer. Testen foregår over 4 – 5 dage. I forhold til skoeksem afklares det i testen, om man er allergisk over for krom, limstoffer, gummikemikaler, farvestoffer eller nikkel.

Herudover kan der udføres en lappetest i patientens egne sko, hvor en prøve udtages af skoens inderside (den del af skoen, der er i kontakt med eksemet).

Når man har resultaterne, informeres patienten om hvad vedkommende er allergisk over for, og på baggrund heraf anvises fremtidigt skotøj.

Tal med din læge, hvis du har mistanke om, at skoeksem kan være den mulige årsag til at du oplever kløe mellem tæerne eller at du har andre symptomer på fødderne.