Elocon®

Speciallæge, dr.med. Peter Hansen og farmaceut, cand.pharm. Birgitte Andersen

Sidst opdateret af redaktionen den 24. april 2023

Elocon® er et receptpligtigt hudmiddel, der bruges til behandling af eksemer og andre hudlidelser som f.eks. psoriasis.

Elocon® er et stærktvirkende hudmiddel, der indeholder binyrebarkhormon. Det virksomme stof er mometasonfuroat.

 

Hvor kan Elocon® købes?

Elocon® er receptpligtigt og fås udelukkende på apoteket. 

 

Findes der håndkøbslægemider, der kan erstatte Elocon®?

Nej. Elocon® er receptpligtigt, fordi det indeholder stærktvirkende binyrebarkhormon. Der findes ingen håndkøbslægemidler, der har en tilsvarende virkning og Elocon® kan derfor ikke erstattes af håndkøbslægemidler. 

Har du hudlidelser såsom eksem eller psoriasis, kan vi anbefale følgende håndkøbslægemidler til behandling af disse, men det understreges igen, at disse hverken kan erstatte eller fungere som alternativer til Elocon®:

Cannasen Psoriasis Lotion

Du kan købe Cannasen Psoriasis Lotion her:

Læs mere om virkning og anvendelse

Anvendelse og virkning: Cannasen Psoriasis Lotion er særligt udviklet til at behandle psoriasis, men kan også anvendes ved eksem. Den virker ved at modvirke tør hud samt hudkløe, og giver samtidig huden en beskyttende barriere.

De aktive ingredienser er hampolie, aloe vera, CBD og panthenol, som hjælper hudens egen regulering af fugt og fremmer dens naturlige forsvar samt dens evne til genopbyggelse. Derudover styrkes og næres huden, takket være produktets indhold af A-og E-vitamin.

Sådan bruges den: Lotion påsmøres huden 2 gange dagligt (huden skal være ren og tør inden påsmøring).

Cannasen Psoriasis Gel

Du kan købe Cannasen Psoriasis Gel her:

Læs mere om virkning og anvendelse

Anvendelse og virkning: Cannasen Psoriasis Gel er ligesom produktet ovenfor ligeledes udviklet til behandling af psoriasis, men kan også anvendes mod eksem. Gelen bruges til lokal behandling af mild til moderat psoriasis eller eksem. Den mindsker tørhed, rødme og hudkløe. Den reducerer desuden forekomst af skællet hud samt dannelsen af nye skæl.

Cannasen Psoriasis Gel er baseret på aloe vera og panthenol, som er tilsat for forbedre fugtigheden i huden, men også for at modvirke dannelsen af nye skæl. Gelens indhold af vitamin B5, A og E, er med til at styrke hudens tilstand.

Sådan bruger du den: Gelen smøres på det område af huden, der skal behandles. Du må anvende gelen i op til 30 dage. Derefter bør behandlingen stoppes i tre – fem dage, hvorefter den påny kan genoptages (genoptagelsen af behandlingen bør ske efter behov).

Astion Daily Repair 40%/70%

Du kan købe Astion Daily Repair 40% her og Astion Daily Repair 70% her:

Læs mere om virkning og anvendelse

Anvendelse: Astion Daily Repair 40% og Astion Daily Repair 70% er fedtcremer, som du kan bruge på hele kroppen. De er især velegnede, hvis din hud er meget tør, skællende eller på anden vis udsat. Cremerne er også velegnede, hvis du har eksem eller psoriasis.

Forskellen på cremerne er deres indhold af fedt; den ene har et fedtindhold på 40%, mens den anden har et fedtindhold på 70%. Jo højere fedtprocent, des mere effektiv er cremen. Hvilken af de to cremer du bør vælge, afhænger hovedsagligt af, hvor omfattende og/eller kraftigt dit hudproblem er.

Virkning: Cremerne har blødgørende og lindrende effekt på huden. Herudover fugter de huden i dybden (uden at fedte) og styrker hudens naturlige barriere. 

Sådan bruges de: Cremerne kan bruges hver dag og på hele kroppen. Cremen masseres ind i det ønskede hudområde. Det tilrådes altid at anvende cremen efter du har været i bad, da det ofte er her, at huden bliver tør. Anvendelsen af cremen bør fortsætte indtil hudens tilstand er mærkbart forbedret.

Du kan se flere produkter mod psoriasis fra Astion her:

Du kan se flere anbefalede plejeprodukter mod psoriasis her.

 

 

 

Anvendelse

Elocon® anvendes mod hudlidelser, især eksemer forårsaget af allergi samt mod psoriasis.

Elocon® findes som creme, salve og kutanopløsning. Hver lægemiddelform har sine specifikke anvendelsesområder:

 • Cremen bør anvendes til hovedparten af hudlidelserne
 • Salven anvendes til tør, skællende og sprukken hud
 • Kutanopløsningen anvendes til meget behårede områder af huden

Til væskende hudområder bør cremen anvendes.

 

Sådan bruger du Elocon®

Voksne: Smør Elocon® i et tyndt lag på det ønskede område 1 gang dagligt.

Børn: Elocon® må kun anvendes til børn efter aftale med lægen.

Når du har opnået den ønskede virkning ved brug af Elocon, skal behandlingen gradvist nedtrappes frem til fuldstændigt ophør ifølge vejledning fra din læge (tal med din læge herom).

Husk altid at vask hænder efter påsmøring eller anden berøring med lægemidlet (medmindre du skal behandle dine hænder). Handsker kan eventuelt anvendes til påsmøring.

Elocon® må ikke komme i kontakt med øjnene.

OBS: Husk altid at følge lægens vejledning til anvendelse. Behandling med Elocon® sker individuelt, idet der er forskel på behovet for behandling fra patient til patient.

 

Virkning

Elocon® er et gruppe III præparat – dvs. et præparat med stærktvirkende binyrebarkhormon. Det aktive stof i præparatet er mometasonfuroat. Det virker ved at dæmpe inflammation, som ikke er forårsaget af bakterier, virus eller svampe. Det hæmmer de vævsreaktioner, som ses i huden ved f.eks. eksem og psoriasis.

 

Bivirkninger

 • Ikke almindelige (0,1 – 1%): infektion i det behandlede hudområde (sekundær infektion), tynd og skrøbelig hud (hudatrofi), strækmærker (striae), hudsygdom med rødme (steroid-rosacea), kapillærskørhed (ekkymose/purpura).
 • Sjældne (0,01-0,1%): binyrebarkhæmning, uønsket behåring (hypertrikose), overfølsomhed over for aktivstoffet mometasonfuroat.
 • Meget sjældne (under 0,01%): prikken eller svien, kløe, hårsækbetændelse (folliculitis), brændende følelse.
 • Ukendte: Ssløring af infektion, forværring af infektion, infektion, bylder, prikken eller snurren i huden (paræstesi), udvidelse af de små blodkar i huden (teleangiektasi), rødme (erytem), pustuløs psoriasis, kontakteksem, mindsket pigmentering af huden (hypopigmentering), smerter i det behandle hudområde (applikationsstedet), reaktioner i det behandlede hudområde (applikationsstedet).

Hvis du har brugt for meget Elocon, bør du kontakte din læge, apotekspersonalet eller tage på skadestuen. Husk at tage pakningen med.

Efter langvarig og overdreven brug kan patienten I sjældne tilfælde udvikle følgende bivirkninger: et rødt, rundt måneansigt, reduktion af kroppens muskelmasse, uønsket behåring, forøgede fedtdepoter på maven og i nakken (såkaldt Cushings syndrom) samt andre bivirkninger.

 

Advarsel

Elocon® bør ikke anvendes ved:

 • overfølsomhed over for aktivstoffet eller de øvrige indholdsstoffer (se afsnittet “Indhold” nederst på denne side)
 • hudinfektioner (f.eks. rosacea, bumser, herpes, børnesår, svamp m.fl.)
 • sår, beskadiget hud, tynd hud (hudatrofi), kløe ved kønsdele eller anus, udslæt der skyldes gnidning (friktionsudslæt) eller bleudslæt hos spædbørn

Herudover må midlet kun anvendes:

 • til børn i særlige tilfælde (tal med lægen herom)
 • i maksimalt 5 dage ved brug i ansigtet
 • med forsigtighed ved psoriasis

Midlet bør ikke i området omkring øjnene.

 

Graviditet

Elocon® må kun anvendes af gravide efter aftale med lægen. Der findes ingen erfaring med anvendelse af Elocon® til gravide.

 

Amning

Elocon® må kun anvendes i ammeperioden efter aftale med lægen. Brystet må ikke behandles med midlet.

 

Dosis

Elocon® findes som creme 0,1%, liniment 0,1% og salve 0,1%.

 • Voksne: Smør et tyndt lag på huden 1 gang i døgnet. Bør ikke anvendes på større områder af huden – dvs. over 20% af kroppens overflade.
 • Børn: Må kun anvendes til børn efter aftale med lægen. Hos børn må det behandlede område maksimalt udgøre 10% af kroppens overflade.

 

Pakninger

Elocon® fås som creme, salve og kutanopløsning i følgende pakninger:

 • Elocon® 0,1% 30 g – creme
 • Elocon® 0,1% 100 g – creme
 • Elocon® 0,1% 30 g – salve
 • Elocon® 0,1% 100 g – salve
 • Elocon® 0,1% 100 g – Kutanopløsning

 

Præparater med lignende eller samme virkning

 

Relaterede produkter

Ansvarsfraskrivelse: Alle informationer om medicin på NetPatient.dk stilles til gratis rådighed for vores brugere, men erstatter ikke lægekonsultation eller vejledning fra behandlere, apoteker o.lign. Hvis du er i tvivl om, hvordan et lægemiddel skal anvendes, bør du altid konsultere din praktiserende læge eller spørge på apoteket.