Halsbetændelse hos børn (Tonsillitis)
Halsbetændelse (tonsillitis acuta) eller ondt i halsen (angina faucium) er sjældent før 2 års alderen, men hyppigt forekommende hos børn i alderen mellem 2 og 6 år. Sygdommen kan dog ses i alle aldre.
Symptomer på halsbetændelse
Starter med smertefuld synkning (babyer og småbørn vil savle mere end normalt), feber, mavesmerter (især hos babyer/småbørn).
Ved inspektion af munden kan man evt. se røde og hvidt belagte mandler. Lymfekirtlerne på halsen kan føles hævede og ømme. Stemmen bliver efterhånden grødet og barnet har ofte dårlig ånde. Forkølelse og influenza kan være vanskeligt at adskille fra halsbetændelse, da disse tit starter med ondt i halsen.
Ved skarlagensfeber, som skyldes streptokokker; minder symptomerne om halsbetændelse, men feberen er hurtigere indsættende og er moderat til høj. Almentilstanden er påvirket, og der er hyppigt opkastninger. I munden vil man se kraftigt røde slimhinder og hindbærtunge. I ansigtet ses et fint prikket udslæt (ligner solskoldning) med en karakteristisk bleghed omkring munden. Udslættet breder sig efterhånden til hele kroppen. Tilstanden behandles med penicillin.
Hvis barnet får blåfarvning omkring munden med savlen og hæs stemme bør man kontakte lægen med det samme, da der kan være tale om strubelågsbetændelse. Hvis barnet er sløvt med tydelig påvirket almentilstand bør man ligeledes søge læge med det samme.
Årsag
I langt de fleste tilfælde (ca. 80%) skyldes halsbetændelsen en virus (f.eks. adenovirus) og skal ikkebehandles. Hvis det skyldes en bakterie er der hyppigst tale om en streptokokinfektion. Lægen kan med en vatpind tage en prøve fra barnets svælg og derved hurtigt afgøre om der er tale om en virus eller en bakterie.
Smitte
Halsbetændelse smitter gennem luften (dråbeinfektion), men også via legetøj, som barnet har suttet på.
Varighed
Varigheden af en halsbetændelse er normalt 2 – 4 uger. Hvis sygdommen varer mere end 1 uge, bør man dog overveje og evt. undersøge, om der kan være tale om kyssesyge.
Komplikationer
Gentagne og kroniske halsbetændelser rammer visse børn, der kan være tale om en familie epidemi. En i familien kan være streptokok bærer, har f.eks. en kronisk ihulebetændelse. Så snart penicillin behandlingen stoppes smittes patienten igen af bakteriebæreren. I sådanne tilfælde bør hele familien undersøges og behandles.
Behandling af halsbetændelse
Virus halsbetændelse går over af sig selv, mens bakteriel halsbetændelse skal behandles med penicillin.
Barnet skal have ro og hvile samt rigeligt at drikke. Man kan evt. prøve med lun kakao eller mælk med honning i. Nogle børn foretrækker kolde drikke eller is. Ligesom ved forkølelse kan man prøve at hæve hovedgærdet med f.eks. et par telefonbøger, så barnet sover med hovedet højt.
Det kan være nødvendigt at give smertestillende medicin (f.eks. paracetamol), hvis barnet har febernedsættes denne samtidig, hvilket kan sløre en høj feber.