Kolesterol i mad – tabeller

Speciallæge, dr.med. Peter Hansen

Sidst opdateret af redaktionen den 13. oktober 2021

I denne artikel finder du en række tabeller over kolesterolindholdet i forskellige madvarer.

Tabellerne er opdelt i to grupper:

  • Fødevarer med højt, moderat og lavt kolesterolindhold
  • Kolesterol i forskellige fødevaregrupper

Sidst i artiklen findes også en oversigt over kolesterolfrie fødevarer.

Se evt. også vores tabel over kolesteroltal her.


 

Fødevarer med højt, moderat og lavt kolesterolindhold

Herunder ses forskellige madvarer med et hhv. højt, moderat og lavt indhold af kolesterol. Mængden af kolesterol er angivet i mg kolesterol pr. 100 g fødevare.

Højt indhold

Fødevare Kolesterol
Æggeblommer, rå 1281
Kaviar 588
Fiskeolie 655
Hønselever 555
Rogn 479
Torskelevertran 450
Æg, hele 423
Kalvenyre 364
Kyllingelever 345
Lever (kalv, okse, svin) 300
Mayonnaise 260
Smør 220
Leverpølse 158
Paté/postej 132
Hummer 129
Paté 167
Piskefløde 38% 126
Rejer 125
Leverpostej 110

Moderat indhold

Fødevare Kolesterol
Myseost 33+ 89
Havarti 45+ 88
Salami 85
Svinespæk 83
Danbo 45+ 83
Mozzarella 45+ 83
Fisk 80*
Kylling 75*
Oksekød 73*
Brie 45+ 72
Blodpølse 68
Svinekød 67*
Kalkun 67*
Cocktailpølser 67
Småkage 65
Hønsekød 65*
Rullepølse 65
Feta 40+ 63
Skinke 62
Is 47

*Varierer alt efter art, udskæring osv.

Lavt indhold

Fødevare Kolesterol
Hytteost  15 
Youghurt  13 
Græsk youghurt 
Fedtfattig youghurt 
Æggehvider
Frugter 
Grøntsager 
Frø 0
Kerner 0
Bælgfrugter 0
Nødder 0
Svampe 0
Brød* 0
Havre 0
Hirse 0
Rismel 0
Sojamel 0
Hvedegryn 0
Managryn 0

*Ikke alle typer brød

Kolesterol i fødevaregrupper

Herunder ses indholdet af kolesterol i forskellige grupper af fødevarer:

Fisk og skalddyr

Fødevare Kolesterol
Torskelevertran 450
Torsk 235
Blæksprutte 210
Østers 206
Rejer 160
Krebs 158
Ål 108
Tun i olie 100
Ansjos (konserves) 90
Makrel (konserves) 80
Krabbe 78
Laks 70
Brasen 66
Ørred 66
Kuller 63

Kød og fjerkræ

Fødevare Kolesterol
And 76*
Lammekød 75*
Kylling 75*
Hestekød 75*
Oksekød 73*
Kalvekød 72*
Fasan 71*
Kanin 71*
Kalkun 67*
Svinekød 67*
Cocktailpølser 67

*Varierer alt efter art, udskæring osv.

Pålæg

Fødevare Kolesterol
Leverpostej 110
Remoulade 100
Spegepølse 92
Salami 85
Blodpølse 68
Rullepølse 65
Skinke (røget, kogt) 62

Ost

Fødevare Kolesterol 
Ost (blå- og hvidskimmel, 70+) 146
Havarti 60+ 126
Cheddar 50+ 109
Parmesan 99
Brie 50+ 92
Myseost 33+ 89
Havarti 45+ 88
Mozzarella 45+ 83
Danbo 45+ 83
Brie 45+ 72
Feta 40+ 63

 


Anbefalede bøger

I følgende bøger findes yderligere information om kolesterol og kolesterolfattig kost:


 

Kolesterolfrie fødevarer

Herunder ses en liste over kolesterolfrie fødevarer. Listen er ikke komplet, men den giver fortsat et billede af, hvilke madvarer man bør holde sig til, hvis man ønsker at begrænse sit kolesterolindtag:

Frugt, grønt o.lign.

  • Frugt
  • Grøntsager
  • Nødder
  • Bælgfrugter
  • Frø
  • Kerner
  • Bær
  • Kastanjer
  • Rodfrugter
  • Svampe

Mel, brød, gryn o.lign.

  • Havre
  • Hvedegryn
  • Mannagryn
  • Müsli
  • Hirse
  • Rismel
  • Bygmel
  • Sojamel
  • Rugbrød
  • Knækbrød
  • Hvedebrød
  • Grahamsbrød
  • Flûte
  • Rundstykker

Diverse

  • Bambusskud
  • Kakaosmør
  • Tomatketchup
  • Cornflakes
  • Frugtssaft/juice
  • Marmelade
  • Syltetøj
  • Ribsgele
  • Bouillon
  • Havsalt
  • Oliven
  • Kartoffelmos (pulver)
  • Ris
  • Spaghetti/pasta

Bemærk at der i de forabejdede fødevarer ovenfor kan være produktvarianter, der ikke er helt kolesterolfrie.

 


Naturlægemidler og kosttilskud

Herunder ses et naturlægemiddel (Husk®), der kan bruges til at sænke kolesteroltallet. Kosttilskuddene må ifølge den gældende lovgivning ikke anprises som kolesterolsænkende.

Naturlægemidler

Kosttilskud


 

Relevante artikler

 

Kilder og yderligere information