Røde ris og kolesterol
Sidst opdateret af redaktionen den 18. april 2023
Røde ris har længe været anvendt i Østen – både som naturmedicin og som fødevare.
I Vesten har man kun haft kendskab til de potentielle medicinske virkninger af risene siden 1970'erne, hvor amerikanske og japanske forskere for første gang isolerede de indholdsstoffer (monakoliner), som menes at have en virkning på kolesterol hos mennesket.
Eftersom kolesterolsænkende medicin kan medføre en del bivirkninger, har efterspørgslen på naturlige alternativer længe været til stede.
Hvor kan man købe røde ris?
Røde ris kan købes hele (til madlavning) eller som kosttilskud, og kan købes på internettet samt velassorterede helsekostforretninger. I Østen kan også købe forskellige former for ekstrakter af røde ris (som f.eks. Xuezhikang).
Hele røde ris til madlavning
Til madlavning anbefales disse røde ris, da de både er af økologiske og af høj kvalitet:
Røde ris som kosttilskud
Her er en oversigt over kosttilskud baseret på røde ris:
Hvad er røde ris?
Røde ris (også kaldet røde gærris) er rødlige eller rød-violette ris, der dyrkes med en svamp på kaldet Monascus purpureus, som giver dem deres rødlige farve.
Svampen gror ikke længere på risene, når de distribueres videre til forbrugerne, men risene indeholder ofte visse stoffer (monakoliner) fra svampene, som kan blokere eller hæmme kroppens produktion af kolesterol.
Monakolin K
En af bestanddelene i røde ris – monakolin K – har den samme struktur som det kolesterolsænkende lægemiddel Lovastatin. Derfor mener mange, at røde ris kan bruges som et naturligt alternativ til kolesterolsænkende lægemidler.
Fordi kolesterolsænkende medicin kan medføre en del bivirkninger, har efterspørglsen på naturlige alternativer til de kemiske lægemidler længe været til stede. Derfor er der i senere år kommet en del kosttilskud på markedet, som indeholder ekstrakt af røde ris.
Er røde ris kolesterolsænkende?
Selvom der findes en del studier af monakoliners effekt på kolesterol, er der ingen dokumentation for, at monakolin K alene har en kolesterolsænkende virkning i menneskekroppen.
I Danmark har Lægemiddelstyrelsen ikke godkendt røde ris eller derivater deraf (som f.eks. kosttilskud med ekstrakt af røde ris) som et kolesterolsænkende naturlægemiddel. Derfor må producenterne af disse kosttilskud ikke markedsføre dem som “kolesterolsænkende”.
I udlandet er der forskellige holdninger til de røde ris; nogle steder er de godkendte til forebyggelse og behandling af forhøjet kolesterol, mens lovgivningen andre steder helt forbyder dem.
Naturlægemidler og kosttilskud
Herunder ses et naturlægemiddel (Husk®), der kan bruges til at sænke kolesteroltallet. Kosttilskuddene må ifølge den gældende lovgivning ikke anprises som kolesterolsænkende.
Naturlægemidler
Kosttilskud
Relevante artikler
- Forhøjet kolesterol i blodet (hyperlipidæmi)
- Medicin der sænker kolesteroltallet
- Kolesterolsænkende medicin
- Bivirkninger ved kolesterolsænkende medicin
- Kolesterolsænkende naturmedicin
- Kolesterol og kost – kolesterolsænkende mad
- Tema om for højt kolesteroltal
- Tabel over kolesterol i mad
- Tabel over kolesteroltal
- Hyperkolesterolæmi