Salttabletter (saltpiller)

Speciallæge, dr.med. Peter Hansen og farmaceut, cand.pharm. Birgitte Andersen

Sidst opdateret af redaktionen den 30. september 2021

Salttabletter – eller saltpiller – anvendes til at opretholde en normal saltbalance. I praksis kan man bruge salttabletterne, hvis man sveder meget. Dette kan f.eks. være i forbindelse med ekstremsport, ferier i varme lande o.lign.

 

Hvor kan man købe salttabletter?

Salttabletter fås på apoteket. Herudover kan man med fordel købe dem i et online apotek, hvor priserne generelt er lave og man desuden får hjemmelevering.

Du kan købe salttabletter her:

Medmindre du specifikt har fået anbefalet salttabletter af din læge, anbefaler vi tilskud af elektrolytter til at genoprette væske- og saltbalancen:

 

Anbefalede alternativer

Medmindre man specifikt har fået anbefalet salttabletter af sin læge, er den generelle anbefaling i dag, at man anvender specielle tilskud af elektrolytter til at genoprette sin væskebalance og saltbalance.

I stedet for salttabletter anbefaler vi et af disse produkter til genoprettelse af væske- og saltbalancen:

Du kan se flere gode alternativer til salttabletter her.

 

Salt og sport

Salt er et mineral, som er nødvendigt for, at kroppen kan opretholde dens normale funktion. Kroppen mister salt via urin og sved, og erstatter salttabet ved saltindtag via kosten. Kroppen har en bemærkelsesværdig evne til at opretholde en bestemt balance i forholdet mellem salt og vand – også under mange forskellige omstændigheder – hvilket er med til at sikre vores overlevelse. Når man dyrker sport, der kræver ekstrem udholdenhed (som f.eks. langdistance løb), udfordrer man denne overlevelsesmekanisme.

I varme, fugtige omgivelser sveder man meget, hvilket kan forstyrre salt/vand-balancen. Et tilstrækkeligt indtag af salt og væske – enten via sportsdrikke eller fødevarer – er derfor vitalt i forbindelse med de meget lange ture.

Kan saltvand erstatte salttabletter?

Det er almen viden, at man ikke må drikke saltvand – og især ikke når man er dehydreret. Men hvad er så forklaringen på, at nogle sportsudøvere indtager salttabletter sammen med vand? Hvad er forskellen?

Den primære forskel er mængden af salt, der indtages. Når du er dehydreret, mangler du naturligvis vand, men også elektrolytter (det er den videnskabelige betegnelse for forskellige salte) for at overleve.

Saltvand (fra havet) indeholder for mange af disse salte og kan derfor gøre dig mere dehydreret, end hvis du slet ikke havde drukket noget (dvs. forværre dehydreringen).

Hvis din krop både mangler vand og salte – hvilket meget ofte er tilfældet ved sportsgrene, der kræver meget udholdenhed – og du kun indtager vand (som kun indeholder meget lidt salt), vil du udvikle en ubalance i forholdet mellem elektrolytter og vand.

Elektrolytter er nødvendige for basale cellefunktioner og mangel på dem kan derfor medføre milde til alvorlige symptomer. Man kan endda dø af mangel på salte; derfra stammer de gamle råd om at indtage salttabletter ved dehydrering.

I dag bruges salttabletter ikke meget, fordi de kun indeholder to af de nødvendige salte (natrium og klorid), og hvis ikke man drikker vand nok, kan tabletterne nemt forøge mængden af disse to salte til et for højt niveau i kroppen. Til udøvere af sportsgrene hvor ekstrem udholdenhed kræves, anbefaler man i dag derfor i stedet moderne sportsdrikke, der generelt har et mere afbalanceret indhold af elektrolytter og derfor er langt mere sikre at anvende. Udover natrium og klorid indeholder de moderne sportsdrikke også salte såsom magnesium, kalium osv., som alle er vigtige for kroppen.

 

Anbefalede produkter

Du kan købe salttabletter her:

Medmindre du specifikt har fået anbefalet salttabletter af din læge, anbefaler vi tilskud af elektrolytter til at genoprette væske- og saltbalancen:

Du kan se flere gode alternativer til salttabletter her.

 

Relevante links