Svamp på penis (candidiasis)

Speciallæge, dr.med. Peter Hansen

Sidst opdateret af redaktionen den 09. maj 2022

Svamp på penis skyldes overvækst af en svamp kaldet Candida albicans, der er naturligt forekommende på kroppen. Den lægefaglige betegnelse for svampeinfektion på penis er candidiasis.

 

Hjemmebehandling af svamp på penis

Hvis du allerede ved, at du har svamp på penis, behøver du ikke at gå til lægen, hver gang en ny svampeinfektion bryder ud. Du kan i stedet behandle infektionen derhjemme med et svampedræbende middel.

Du kan købe Canesten® 1% creme her:

I langt de fleste tilfælde anbefaler vi håndkøbslægemidlet Canesten® 1% creme til behandling af svamp på penis, fordi det – i modsætning mange andre svampedræbende midler – er særdeles velegnet til behandling af svampeinfektioner på de ydre kønsorganer.

Canesten® 1% creme kan med fordel købes på internettet, hvor det næsten altid er billigere end i de fysiske apoteker. Forhandleren vi henviser til (ovenfor) er en dansk webshop, som er godkendt af Lægemiddelstyrelsen til at sælge håndkøbslægemidler på internettet.

Anvendelsen af Canesten® 1% creme er simpel:

 • Smør et tyndt lag creme på det ramte område 2 – 3 gange dagligt
 • Fortsæt behandlingen i 1 – 2 uger
 • Når symptomerne forsvinder bør behandlingen fortsætte i yderligere 3 dage for at undgå tilbagefald

Husk altid at følge instruktionerne i emballagen. Hvis du er i tvivl om anvendelsen, bør du henvende dig på apoteket eller hos forhandleren.

Du kan købe Canesten® 1% creme til en lav pris her.

Hvornår bør man ikke anvende Canesten®?

Du bør ikke anvende Canesten® 1% creme, hvis du:

 • allerede har forsøgt at behandle svamp på penis med Canesten® og behandlingen ikke virkede
 • er under 15 år (Canesten® må kun anvendes til børn og unge under 15 år efter lægens anvisning)
 • er overfølsom over for det aktive indholdsstof clotrimazol eller nogle af hjælpestofferne i Canesten®

Husk altid at læse indlægssedlen før brug.

Hvis ikke du kan anvende Canesten®, er Lamisil® 1% creme det bedste alternative håndkøbslægemiddel (ved svamp på penis):

 

Hvornår bør man søge læge?

Hvis du oplever nogle af symptomerne på penissvamp (se nedenfor) og blot har mistanke om, at der er tale om en svampeinfektion, bør du søge læge. Dette skyldes først og fremmest, at man altid bør sikre sig en korrekt diagnose, men også at der findes nogle kønssygdomme, der medfører de samme symptomer som penissvamp.

Hvis du har haft svamp på penis tidligere og kan genkende symptomerne, kan du nøjes med en hjemmebehandling med Canesten® som beskrevet ovenfor.

Hvis du har et svækket immunforsvar og har svamp på penis, bør du altid opsøge læge, da der i dette tilfælde er en risiko for, at svampeinfektionen kan udvikle sig til en mere invasiv form.

Receptpligtig medicin

Svampeinfektioner der ikke kan behandles med håndkøbsmedicin, skal behandles med receptpligtig medicin. Hvilken type medicin der anvendes, afhænger af hvilken svamp, der er tale om. Eksempler på receptpligtige svampemidler kan være fluconazol, itraconazol m.fl. Kontakt din læge for nærmere information herom.

 

Forebyggelse

Forebyggelse af svamp på penis handler først og fremmest om at undgå intimt samvær med en smittet partner. Ligeledes bør du selv undgå at have intimt samvær med andre, når du selv har et aktivt udbrud af svamp på din penis.

Følgende forholdsregler kan hjælpe dig til at undgå svamp på penis:

 • Sørg for at begge partnere behandles for svamp
 • Brug kondom hvis din partner har svamp
 • Brug ikke parfumerede sæber o.lign. på penis og kønsdelene
 • Husk at tørre penis og kønsdelene grundigt efter vask
 • Brug kun løstsiddende undertøj (og helst undertøj af bomuld)
 • Undgå tøj der strammer i skridtet

Rådfør dig med din læge hvis du har tilbagevendende tilfælde af svamp på penis eller omkring kønsdelene.

 

Smitte

Svamp kan smitte under samleje, selvom det ikke er en kønssygdom. Hvis man har en partner, kan det derfor være nødvendigt at behandle begge partnere for at undgå gensmitte. Det ses ofte, at kvinder gensmitter mænd, fordi candida-svamp trives godt i skeden og mange kvinder derfor har skedesvamp.

I tilfælde hvor der er mistanke om gensmitte, bør man altid opsøge læge.

 

Symptomer

Når man har svamp på penis, opstår der inflammation, hvilket kan indebære flere af følgende symptomer:

 • Rød hud omkring penishovedet
 • Hævelse i selve penishovedet
 • Irritation og ømhed i penishovedet
 • Kløen omkring penishovedet
 • Tyk, klumpet væske under forhuden
 • Ildelugt
 • Besvær ved at trække forhuden tilbage
 • Smertefuld vandladning
 • Smerte under samleje

Svampeinfektionen starter typisk som et rødt, kløende og evt. også smertefuldt udslæt. Der kan også udvikles små røde pletter eller knopper i udslættet. Det ramte hudområde kan herefter begynde at blive skællet og afgive en hvidlig substans.

Bemærk at candidainfektioner kan opstå på andre steder af kroppen end på penis, som f.eks. i hudområder, munden og neglene.

 

Varighed

Hvis din infektion behandles tidligt og behandlingen virker, forsvinder svampen som regel inden for en uge. Hvis du er seksuelt aktiv, skal din partner også behandles for svamp for at undgå gentagende infektioner. Din partner skal behandles uanset om svampeinfektionen stammer fra dig eller ej.

Hvis du får gentagende svampeinfektioner og du kan udelukke årsager såsom hygiejne og seksuel kontakt, bør du tale med din læge om andre mulige årsager. Gentagende svampeinfektioner kan også skyldes underliggende sygdomme som f.eks. diabetes.

 

Diagnose

Diagnosen stilles på baggrund af symptomerne og en undersøgelse af penishovedet og/eller det ramte hudområde. Yderligere undersøgelse er kun nødvendigt i tilfælde, hvor 1) symptomerne er alvorlige, 2) symptomerne ikke ophører trods behandling eller 3) svampeinfektionerne er tilbagevendende.

 

Årsag

Svamp på penis skyldes overvækst af candida-svamp, som lever naturligt på kroppen. Den trives særligt godt i varme og fugtige miljøer, som f.eks. i munden, skridtet og armhulerne.

Under normale omstændigheder skaber candida-svamp ingen problemer, fordi den holdes under kontrol af immunforsvaret og andre bakterier i kroppen.

Der er dog bestemte forhold, som kan øge risikoen for svampeinfektioner, som f.eks. at:

 • have et svækket immunforsvar
 • være overvægtig med store hudfolder, hvori svampen trives
 • have type 1 diabetes eller type 2 diabetes
 • være under behandling med antibiotika

Tal med din læge hvis du har nogle af ovenstående helbredsproblemer og samtidig har svamp på penis eller andre områder af kroppen.

 

Relevante produkter

Canesten® 1% creme:

 

Relevante artikler